Notícies 03/06/2022

Un grup de persones residents en el CETI de Melilla denuncien violència institucional per part de la seguretat privada del centre

Dimarts passat, dia 31 de maig de 2022, un grup de 20 persones residents al CETI de Melilla i sol·licitants d’asil, en l’exercici dels seus drets fonamentals, van realitzar una protesta a la porta del CETI per a visibilitzar la necessitat que es prenguin mesures davant la violència viscuda en el centre per part de vigilants de seguretat privada de l’empresa Clece.

Uns dies abans, una de les persones residents en el CETI va patir una agressió a l’ull per part d’un vigilant encarregat de la seguretat interna del centre. La persona denuncia haver estat traslladada a una sala en la qual un dels vigilants li va propinar un cop de puny a l’ull. Després d’haver manifestat el seu malestar davant els responsables del centre, van decidir dur a terme una protesta amb pancartes en les quals exigien que el Govern prengui mesures davant la situació. El cas, que ha estat denunciat, està pendent de resolució en un Jutjat d’Instrucció de Melilla.

Cal destacar que és el tercer cas de violència per part de vigilants de seguretat del CETI de Melilla pel qual es produeix una denúncia en els últims mesos. Amb caràcter anterior, el dia 10 de gener de 2022 una persona resident en el mateix centre va denunciar que després d’acostar-se a l’edifici d’administració del CETI per a preguntar quan seria traslladat a algun recurs de península i ser-li denegada la informació, en insistir que se li atengués, 3 vigilants de seguretat privada de l’empresa Clece el van immobilitzar i, a continuació, li van colpejar amb la porra causant-li lesions a l’esquena i el coll.

Així mateix, el dia 17 de gener de 2022 un altre resident del CETI va denunciar haver patit lesions per part dels guàrdies de seguretat privada de la mateixa empresa, els qui li van impedir l’entrada al centre sense haver-li informat dels motius en un idioma comprensible per a ell. Després d’intentar parlar amb un intèrpret, no se li va permetre. Va denunciar que diversos agents el van reduir, el van colpejar i el van immobilitzar fins que va arribar la Guàrdia Civil i va ser traslladat a comissaria

Les entitats que subscrivim el present comunicat sol·licitem al Ministeri d’Inclusió i Migracions que, més enllà dels processos judicials pels 3 casos esmentats, obri una recerca interna respecte a la mena de tracte que es dona per part dels vigilants de seguretat privada en el CETI a les persones que resideixen en aquest, així com elabori protocols clars d’actuació dels vigilants de seguretat privada. És imprescindible, així mateix, que es generi un canal efectiu perquè les persones que resideixen en el CETI de manera temporal puguin denunciar mitjançant un canal segur al Ministeri qualsevol situació que pogués produir-se en el futur.

La seguretat privada és un sector que pot afectar o interferir de moltes maneres en la garantia dels drets de les persones, especialment quan exerceixen les seves tasques de vigilància i seguretat interna en un centre públic com és el cas del CETI. La ciutadania ha de veure protegits els seus drets, tant quan es relaciona amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat, que són públiques per definició, com quan es relaciona amb algun servei de seguretat privada. A aquest efecte, és indispensable que l’administració asseguri la transparència en la normativa i regulació de l’actuació dels agents de seguretat privada i en les empreses i la seva contractació. Així mateix, resulta essencial que es dugui a terme la necessària tasca de control i sanció en casos de mala praxi per part d’agents d’aquest àmbit.

Volem remarcar així mateix que la falta de normativa específica i detallada en el CETI respecte el règim intern del mateix permet situacions d’eventual arbitrarietat que podrien afavorir situacions de tensió o fins i tot de violència institucional. Urgeix que s’aprovi i publiqui una regulació concreta, clara i específica sobre el règim intern dels CETI en els quals els drets fonamentals de les persones quedin clarament protegits.

Entitats signants: Geum Doudou, Solidary Wheels, Prodein, Irídia, Novact

Pots descarregar el comunicat aquí