Notícies 02/06/2015

#ResistGasteiz: Vitoria-Gasteiz i l’acció noviolenta

“La desobediència civil és una de les formes més eficaces de denunciar la injustícia. La imatge de la policia colpejant brutalment a ciutadans indefensos i pacífics fa que el suport popular es posi en contra de la policia afeblint al poder i enfortint la causa dels manifestants . Tot i que els canvis socials són lents, aquest camí ens permet avançar a pas de gegant”. Pepe Beunza.

El passat 17 de Maig, una manifestació multitudinària, de prop de 8.000 persones, va recórrer els carrers del centre de Vitòria-Gasteiz, contra la condemna de sis anys de presó que l’Audiència Nacional ha imposat a 7 joves bascos per la seva pertinença a l’organització Segi. Quatre d’ells havien estat detinguts onze dies abans per agents de paisà de l’Ertzaintza; altres tres van aconseguir evadir la detenció i van romandre amagats fins els dies de les mobilitzacions massives.

Durant dos dies, la plaça de la Virgen Blanca, una de les més importants de Vitòria-Gasteiz, va ser protagonista d’una acció de desobediència civil que va comptar amb la presència de milers de persones disfressades amb perruques, mocadors, màscares i robes de color taronja. Així es va camuflar la identitat de les persones assistents, podent evitar la identificació dels tres joves -Aiala Zaldibar, Igarki Robles i Ibon Esteve- que encara romanien en llibertat.

Dilluns 18, a les 8:40 del matí, l’Ertzaintza va arribar a la plaça per desallotjar les prop de 200 persones que es mantenien allà des de la tarda anterior. Agafades pels braços, lligades amb barres de ferro i empastifades en pintura taronja van resistir durant més de dues hores les estirades, cops de porra i amenaces de la policia basca.

Des Novact:

  • EXIGIM que es prenguin les mesures necessàries per garantir que les persones arrestades o detingudes per les autoritats durant les manifestacions rebin un tracte just i humà; i s’informi de manera transparent sobre aquestes detencions. Així mateix, recordem que el poder discrecional de la policia per efectuar detencions està limitat, entre d’altres, per la prohibició d’arbitrarietat. Sobretot, apuntem això davant les denúncies de declaracions de culpabilitat forçades a comissaria. Segons van destacar familiars en una roda de premsa realitzada el passat 19 de maig a Iruñea.
  • DENUNCIEM la violència policial exercida en el desallotjament i trasllat de les diferents activistes als furgons policials, i recordem que en l’exercici de l’ús de la força policial s’han d’observar els principis de necessitat, proporcionalitat i precaució, de conformitat amb la legislació nacional i les obligacions internacionals en matèria de drets humans.
  • INSTEM als partits polítics a que segueixin treballant per una pau duradora al País Basc, evitant la violència de totes les parts, inclosos els cossos de seguretat de l’Estat. Per a això, s’ha de legislar i revisar els protocols existents per comptar amb unes forces policies o de seguretat adequadament formades, professionals i disciplinades capaços de controlar i dispersar manifestacions pacífiques sense recórrer a la força.
  • DESTAQUEM que el Aske Gunea (espai alliberat), que es va dur a terme a la capital alabesa, és un clar exemple d’acció noviolenta que ve desenvolupant-se en territori basc des de fa uns anys. A més d’ocupar de manera pacífica i legítima un espai públic, també es desenvolupa l’acció de desobediència civil Herri Harresiak, murs humans, que eviten la detenció d’activistes condemnades per motius polítics. Aquesta és ja la quarta ocasió que s’utilitza aquesta estratègia, anteriorment s’havia realitzat en les localitats d’Ondarroa, Donosti i Gernika.