Notícies 31/10/2021

La Comunitat Internacional ha de donar suport i protegir la Societat Civil Palestina

Com a grup de 235 organitzacions regionals i internacionals, expressem la nostra total solidaritat amb la societat civil palestina i les persones defensores dels drets humans, donat que Israel continua intensificant els seus atacs per acabar amb la tasca imprescindible de defensa dels drets humans  i silenciar l’oposició al seu sistema d’ocupació del territori palestí i d’apartheid del poble palestí en el seu conjunt. Instem la comunitat internacional a prendre totes les mesures necessàries per a donar suport i protegir la societat civil palestina i als defensors i defensores dels drets humans per garantir que puguin continuar duent a terme la seva labor inestimable.

El 22 d’octubre de 2021, el ministre de Defensa israelià, Benny Gantz, va designar sis de les principals organitzacions de la societat civil palestina com a organitzacions terroristes, incloent-hi Addameer Prisoner Support and Human Rights AssociationAl-Haq Law in the Service of Man (Al-Haq)Bisan Center for Research and DevelopmentDefense for Children International-Palestine (DCI-P)the Union of Agricultural Work Committees (UAWC), y the Union of Palestinian Women’s Committees (UPWC).

El Govern israelià ha continuat intensificant els seus atacs contra les organitzacions de drets humans palestines independents i el seu personal, les quals s’enfronten regularment a campanyes difamatòries, acusacions espúries de vincles amb el terrorisme, així com amenaces i intimidació, prohibicions de viatjar i restriccions de moviment, i arrestos relatius a la seva tasca de defensa de drets.

Organitzacions israelianes i internacionals independents també han sigut objecte d’atacs per la seva tasca de documentació i d’incidència contra les violacions dels drets humans d’Israel. Les accions d’Israel segueixen clarament el patró establert pels estats autoritaris a la regió d’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica (MENA) i arreu del món.

Aquesta designació sense precedents és tan sols l’última escalada de la campanya institucionalitzada, generalitzada i sistemàtica d’Israel que té per objectiu silenciar i desacreditar qualsevol persona o organització palestina que s’atreveixi a exigir responsabilitats per les greus violacions dels drets humans, crims de guerra i crims contra la humanitat comesos per Israel. La “persecució d’organitzacions i persones, privant-les dels drets i llibertats fonamentals, per oposar-se a l’apartheid” és un dels mètodes utilitzats per Israel per mantenir la seva dominació i opressió sobre el poble palestí.

El 18 d’octubre de 2021, el ministre de l’Interior israelià va anunciar que el ministeri revocava oficialment l’estatus de residència a Jerusalem de l’advocat i defensor dels drets humans palestí-francès Salah Hammouri basant-se en la “violació de lleialtat” a l’Estat d’Israel, obrint el camí cap a un ús més generalitzat de la revocació de residència sobre aquesta base, i posant a milers de palestins a Jerusalem sota risc de mesures arbitràries i punitives enfocades al seu trasllat forçós.

Experts de l’ONU han condemnat la designació com “un atac frontal contra el moviment palestí de drets humans, i contra els drets humans arreu del món” i han demanat a la comunitat internacional que “defensi els defensors.” L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans ha demanat a Israel que revoqui les denominacions, afirmant que “reclamar drets davant les Nacions Unides o altres organismes internacionals no és un acte de terrorisme, defensar els drets de les dones al territori palestí ocupat no és terrorisme, i proporcionar assistència legal als palestins detinguts no és terrorisme”. La designació també ha estat condemnada per altres actors internacionals, inclosos membres de la Cambra de Representants dels Estats Unitseuroparlamentaris, i la societat civil internacional.

La designació representa un desafiament per a la comunitat internacional, especialment els Estats democràtics que es posicionen públicament i donen suport a organitzacions independents de drets humans i defensors a d’altres parts del món. Restar en silenci és insuficient donada la necessitat urgent de suport i protecció de les sis organitzacions, les quals es troben en aquest moment sota risc adicional d’atacs com incursions a les seves oficines, confiscació de béns i materials, tancament de comptes bancaris, detenció de membres del seu personal i tancament de les seves oficines. Els atacs d’Israel contra aquestes organitzacions suposen una amenaça existencial per a les organitzacions de drets humans palestines independents i per a la societat civil treballant en el monitoreig i documentació de violacions dels drets humans i en la prestació de serveis bàsics a la població palestina.

Fem una crida a la comunitat internacional per tal que condemni i rebutgi públicament la designació d’Israel d’organitzacions de drets humans i de la societat civil com a “organitzacions terroristes” com un acte internacionalment il.lícit i arbitrari, exigeixi a Israel que rescindeixi immediatament la designació i revoqui la seva Llei Anti-Terrorista (2016) ja que no aquesta no compleix amb les normes bàsiques de drets humans, i posi fi a tota la resta d’accions que neguen als i les palestines els seus drets humans inalienables. Així mateix, instem als membres de la comunitat internacional a mostrar públicament el seu suport a les sis organitzacions i a la societat civil palestina en general.

La comunitat internacional, a més, i especialment la Unió Europea i els seus Estats membres com a defensors i donants clau de la societat civil palestina, hauria d’assegurar que bancs i institucions financeres sota la seva jurisdicció són notificats que la designació d’organitzacions palestines per part d’Israel és infundada i inaplicable.