Recolsem a totes les persones defensores de Drets Humans en la seva lluita noviolenta
En el Dia Internacional de les Defensores i Defensors de Drets Humans Novact apel·la a la comunitat internacional en la seva obligació de protegir les DDH a tot el món i reafirma la solidaritat amb Salah Khawaja i la resta presos polítics palestins.
“Va ser assassinat perquè no va dir res”, explica Khawaja. “Ell no els va dir res, ni tan sols el seu nom. Ara, quan em detenen i els israelians em castiguen, ho recordo”.
Khawaja va ser arrestat a les 2 de la matinada del 26 d’octubre de 2016 a casa seve per les forces d’ocupació israelianes i en 15 dies Khawaja va ser interrogat 27 vegades sota possible maltractament i tortura. Des de llavors segueix a la presó, sense càrrecs, i esperant la propera audiència l’11 de desembre d’aquest any.
Salah Khawaja és un dels centenars de Defensors de Drets Humans arrestats, interrogats i torturats a Palestina per l’única raó de ser activista de la resistència noviolenta contra l’ocupació (membre de la secretaria del BNC, partit polític Iniciativa Nacional, comitè de coordinació de l’organització Stop the Wall i líder del Comitè de Resistència Popular de Nilin).
De fet, per la seva naturalesa, és difícil definir a Khawaja sota una única etiqueta. El que ell és i el que fa és lluitar i promocionar els drets humans en Palestina. Salah està constantment treballant i esforçant-se per assegurar un futur absent d’ocupació. Salah és un activista de cor i ho seguirà sent fins que els palestins aconsegueixin la llibertat i rendició de comptes de les violacions de drets humans que sofreixen.
Desafortunadament, el cas de Salah no és aïllat. Més de dues dotzenes de palestins desarmats han estat assassinats en manifestacions no violentes des del començament del moviment de resistència popular noviolenta en 2003. Centenars d’ells han estat arrestats durant aquests anys per raons “basades en seguretat”, usades com a justificació per castigar qualsevol veu crítica contra l’ocupació israeliana de Palestina.
L’ús desproporcionat de violència no és l’única estratègia de repressió que el Govern d’Israel utilitza contra el moviment popular de resistència noviolenta: les detencions han demostrat ser una mesura molt efectiva i tenir un fort efecte dissuasiu entre la població. Israel duu a terme una política de detencions arbitràries que lluny de ser una pràctica aïllada, s’ha convertit en una política de les autoritats militars del Govern d’Israel.
Moltes de les detencions dutes a terme es realitzen sota l’Ordre Militar 101: Prohibició d’Incitació i Propaganda Hostil, promulgada en 1967. Aquesta ordre militar prohibeix la participació de palestins en qualsevol assemblea o protesta. Es considera que s’està participant en una assemblea o una protesta quan un grup de deu o més persones es reuneixen en grup. Atès que les famílies palestines solen ser bastant nombroses, una família que fa sobretaula després del sopar i parla de política pot estar violant la llei i enfrontant-se fins a 10 anys de presó.
Per tant, defensar els drets humans és una tasca àrdua i valenta, que també ha resultat ser una professió altament arriscada. Segons Frontline Defenders, la Fundació Internacional per a la Protecció dels Defensors de Drets Humans, 158 DDH van morir o van ser detinguts en 25 països durant 2015. A més, s’han adoptat mesures coercitives excessives per restringir les llibertats fonamentals al món. Països com Cambodja, Kazakhstan, Tadjikistan, Egipte o Espanya han aprovat recentment lleis que amenacen els drets de llibertat d’expressió i de reunió pacífica, inherentment relacionats amb el dret a defensar els drets humans.
En el marc d’estat d’emergència (en el que es troba Israel de la seva pròpia declaració d’independència) i d’ocupació militar, és una pràctica israeliana comuna interrogar i detenir als palestins sense càrrecs, fora dels territoris palestins ocupats (ToP) i evitar que els advocats visitin als seus clients. Aquestes pràctiques violen la Llei Internacional de Drets Humans (article 9 de la DUDH, articles 15, 16 i 18 del PIDCP), el Dret Internacional Humanitari (IV Conveni de Ginebra, sec III) i la Carta Europea de Drets Humans que prohibeix la detenció arbitrària, la privació il·legítima de llibertat i llibertat de circulació. La detenció arbitrària està prohibida si és executada per una potencia ocupant contra civils dels territoris ocupats sense haver comès cap atac violent contra l’ocupant. A més, les condicions a les presons israelianes s’han trobat repetidament en violació dels drets humans per l’ús de maltractaments, extorsió i tortura. Israel ha rebut des de 2001 gairebé 1000 denúncies de tortura sense obrir cap recerca criminal.
La detenció ha de considerar-se en un context més ampli de la persistent i creixent repressió israeliana contra els defensors de drets humans palestins i activistes que, igual que Al Khawaja, han tingut èxit en els seus esforços d’incidència al país i a l’estranger contra l’ocupació israeliana de Palestina. Israel continua confiscant terres i construint el mur il·legal. A més, aquest any es va produir un fort augment de la repressió, incloses detencions arbitràries i ús de munició real contra palestins desarmats, juntament amb polítiques de demolició i expulsió forçada.
De fet, durant els dos últims anys 2015 i 2016 hem vist un augment en el nivell de violència a Israel i Palestina. La repressió per part de les forces d’ocupació israelianes en les protestes ha estat en molts casos excessiva, recorrent en molts casos a mesures extremes i il·legals. L’ús de la força letal contra manifestants pacífics ha estat denunciat per organitzacions de drets humans, com Amnistia Internacional, que ha documentat almenys 4 casos d’assassinats extrajudicials. Mentrestant, la presència i violència de colons en territori palestí segueix augmentant.
És en aquest context de violència, violació de drets i impunitat on les persones defensores de drets humans adquireixen un rol clau de constructors de pau. Per tant, és fonamental recolzar i protegir als defensors i defensores de drets humans, convertint-se en més necessàries que mai amb la finalitat d’aconseguir una pau justa i duradora a Orient Pròxim.
Des de la nostra oficina a Palestina així com de la seu a Barcelona i oficines a Madrid, el Marroc o Tunísia; donem suport a totes les persones defensores de drets humans a tot el món, en la seva lluita i insistència a aconseguir una justícia real.