Notícies 21/06/2017

La nostra dignitat passa pel Rif #Hirak

La tràgica mort de Mohcine Fikri a Alhucemas -venedor de peix de 31 anys, que va ser aixafat el passat 28 d’octubre per un camió d’escombraries mentre desafiava l’embargament dels seus béns per les autoritats locals- va desembocar el naixement del moviment popular del Rif (Nord el Marroc) per a la millora dels drets econòmics, socials i culturals de la ciutadania d’aquesta regió que s’ha caracteritzat per l’ona de protestes en tot l’Estat per denunciar la “hogra” (humiliació, abús de poder) a la qual és sotmesa la ciutadania marroquina; NOVACT observa amb gran preocupació la repressió dels i les defensores de drets humans, periodistes, dissidents polítics i ciutadania.

Desde el 26 de maig, les autoritats marroquines han dut a terme intervencions violentes contra les manifestacions en el Rif i els moviments de solidaritat d’altres ciutats del Marroc, amb un saldo de 86 detinguts segons les autoritats del país, 109, segons informen les organitzacions de drets humans. Els i les activistes detingudes s’enfronten a acusacions greus com insultar a un predicador, atemptar contra la seguretat interior de l’Estat, rebre fons de l’estranger, hostilitat contra els símbols de l’Estat durant les concentracions públiques, entre uns altres, que poden comportar-los penes d’un mes fins a 20 anys de presó.

El principal motor d’aquestes protestes és exigir mesures socials, econòmiques i culturals que passen per elevar el nombre d’inversions, infraestructures i desenvolupament a una de les zones més empobrides i enclavades del Marroc. Aquestes mesures haurien d’incloure la millora urgent de serveis públics bàsics com la salut, que passa per la creació d’un hospital oncològic, l’educació, la millora de les condicions laborals, la fi del decret de militarització vigent del 1958 i el reconeixement històric dels drets de la regió i de la ciutadania. Així mateix, es posa de manifest la desigualtat i la doble discriminació de les dones i nenes rifenyes, que pateixen problemes d’escolarització, d’accés a serveis mèdics- sobretot materno-infantils- o d’escassa participació política al país.

Durant les últimes setmanes, les autoritats marroquines han dut a terme intervencions violentes contra les manifestacions en el Rif i els moviments de solidaritat d’altres ciutats del país. A la repressió violenta de les manifestacions es materialitza en més de 100 detencions d’activistes on alguns s’enfronten a 18 mesos de presó acusats de “actuar amb violència contra les forces de l’ordre públic i manifestar-se sense autorització”. A més, les detencions, els i les activistes del moviment han denunciat tortures físiques i psicològiques.

Enfront d’aquesta situació, NOVACT, en el seu suport a moviments noviolents i de resistència civil, es suma a les veus democràtiques de solidaritat amb el Rif i manifesta que:

  1. Declara el seu suport i solidaritat absoluta amb el moviment pacífic en el Rif i la seva lluita per la millora de les condicions socials i la defensa dels Drets Humans de la zona.
  2. Denuncia la repressió i el clima de por per part de les autoritats marroquines i condemna activament les detencions arbitràries de les activistes, i el silenci de periodistes i ONG.
  3. Exigeix respecte al dret de manifestar-se de forma noviolenta i demana l’alliberament de totes les persones detingudes arbitràriament durant les protestes.
  4. Fa una crida a l’opinió pública catalana, espanyola i europea perquè expressin el seu posicionament i solidaritat amb el poble rifeny.
  5. Es compromet a seguir recolzant a les organitzacions que treballen pels drets humans al Marroc. Confiem que, amb el temps, el Marroc torni a convertir-se entre els estats que estan oberts al treball d’organitzacions independents de promoció dels drets humans.