Notícies 31/10/2012

Conferència Internacional sobre Noviolència

Consensuant mètodes de lluita noviolenta per tal d’afrontar transicions democràtiques. Gammarth, Tunísia, 1-3 novembre.

De l’1 al 3 de novembre tindrà lloc a Tunísia la Conferència Internacional anomenada “La TransicióDemocrática a la Regió MENA: de la Revolució a la Ciutadania Activa, la Noviolència i la Solidaritat Regional”.

Aquesta Conferència reunirà a 75 persones clau de la Societat Civil en la fase post revolucions al Pròxim Orient i Nord d’Àfrica (MENA) perquè a través del diàleg i la recerca d’estratègies noviolentes puguin identificar, analitzar i afrontar els desafiaments compartits en les transicions democràtiques . Activistes i líders socials,  arribats des del Marroc fins a Síria, passant per Líbia, Algèria, Tunísia, Líban, Palestina, Iraq, Jordània, Bahrain i Iemen compartiran experiències al costat d’activistes i expertes i experts europeus com Leila Nachawati, Arcadi Oliveres o Francesco Martone.

Com arribar espais de diàleg i democràcia participativa entre ciutadans de diferents ideologies socials i polítiques? On conflueix la llibertat d’expressió amb els límits reivindicats pel respecte a la diversitat cultural? Què significa aplicar mètodes noviolents davant accions o actituds violentes?

A través d’aquestes preguntes la Conferència pretén ser una posada en comú per involucrar la societat civil àrab i europea en la construcció d’una estratègia regional conjunta que enforteixi la transició de l’autoritarisme, els règims no representatius i l’ocupació cap a veritables democràcies inclusives de respecte als drets humans i la justícia social. També es pretén sumar suports per estendre els enfocaments dels moviments socials i activistes regionals i internacionals mitjançant l’intercanvi d’experiències.

La trobada servirà per avaluar com han evolucionat els moviments ciutadans democràtics, la participació civil i els mètodes no violents en els països  del MENA, així com analitzar els motius pels quals els moviments a Líbia i Síria s’han militaritzat i s’han convertit en lluites armades. A més, a Europa estan apareixent nous actors que apliquen eines apreses de la Primavera Àrab, inclosa l’ocupació de l’espai públic, la lluita contra la repressió policial i la criminalització de la protesta. Els objectius doncs, són promoure una solidaritat real i la creació d’un grup de treball entre actors de la societat civil de les dues regions que aposten per les pràctiques no violentes, consolidar principis d’activisme i reptes; i intercanviar exemples  d’activisme que hagin estat exitosos  per tal d’enfortir l’impacte i l’efectivitat dels moviments no violents.

Foundation for Future (FFF), Peace Action Training and Research Institute of Romani (PATRIR) i l’Institut Internacional per a l’Acció NoViolenta (NOVACT) organitzen aquesta Conferència amb el suport del Departament Federal Suís d’Afers Exteriors, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Anna Lindh. Nombroses organitzacions socials europees i mediterrànies han creat una coalició per donar suport al esdeveniment i assolir els seus objectius: Departament d’Operacions de Pau (DPO) de Peace Action, iWatch, Xarxa per la No Violència en els països àrabs (NNAC), Comitè de Coordinació de la Lluita Popular (PSCC), IKV Pax Christi, Beyond Reform and Development (BRD), Permanent Peace Movement (PPM), Un Posa’t Per (UPP) i Solidaridad Internacional (SI).

Uneix-te al debat

La conferència es podrà seguir en línia a través de l’esdeveniment obert a Facebook i del hashtag # MENADialogue a Twitter. El 24 d’octubre, a les 12 (UCT +3) s’obrirà un primer debat online on començarem a reflexionar sobre el concepte de “violència”, com a punt de partida a la trobada que se celebrarà al novembre. Totes les persones interessades de totes les parts del món estan convidades a participar ia enriquir el contingut de la trobada internacional que es desenvoluparà a Tunísi