Notícies 14/05/2025

Dues queixes formals als Síndics de Greuges per a denunciar la complicitat de les institucions catalanes amb el genocidi a Palestina

L’Institut Novact de Noviolència i la Coalició Prou Complicitat amb Israel presenten dues queixes formals al Síndic de Greuges de Catalunya i de Barcelona – una contra la Generalitat de Catalunya i l’altra de l’Ajuntament de Barcelona. Una acció més per a denunciar que fomentar la col·laboració empresarial entre Catalunya i Israel financia el manteniment de l’ocupació il·legal i normalitza la situació d’apartheid i les relacions amb Israel. 

D’una banda al Síndic de Greuges de Catalunya, NOVACT i CPCI denuncien la presència i operació de l’oficina d’ACCIÓ a Tel Aviv, vinculada al Departament d’Empresa de la Generalitat, que fomenta la inversió catalana en sectors industrials i empreses israelianes que poden contribuir de forma directa o indirecta amb la vulneració de drets humans del poble palestí. 

De l’altra al Síndic de Greuges de Barcelona, es denuncia que la Fira de Barcelona, ha acollit i promocionat empreses israelianes i multinacionals còmplices dels crims de guerra i crims contra la humanitat perpetrats a Palestina per part d’Israel de forma rutinària en els últims mesos. L’Ajuntament de Barcelona forma part del consorci que governa la Fira de Barcelona i l’alcalde Jaume Collboni n’es el President del Consell General. 

La col·laboració empresarial ajuda i financia el manteniment de l’ocupació il·legal, normalitza la situació d’apartheid i legitima les relacions amb Israel malgrat les continues vulneracions del dret internacional humanitari. El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) ha determinat que l’ocupació israeliana de Gaza i Cisjordània és il·legal, i que aquesta ocupació té per objecte l’annexió permanent, i ha instat els estats membres a abstenir-se de col·laborar amb Israel en activitats econòmiques o comercials que consolidin aquesta ocupació. 

El 23 de març de 2024, el govern noruec va emetre un avís oficial a les empreses del país alertant sobre els riscos de participar en activitats econòmiques o financeres vinculades als assentaments israelians il·legals. Aquesta decisió, basada en el dret internacional, subratlla la responsabilitat institucional d’evitar qualsevol contribució a la violació del dret internacional humanitari i dels drets humans.  

Les administracions catalanes i espanyoles haurien de seguir aquest precedent: és un deure institucional alertar les empreses i evitar que cap entitat vinculada als assentaments israelians pugui beneficiar-se de contractes públics. Aquesta mesura no només alinearia Catalunya amb les resolucions internacionals, sinó que reforçaria el seu compromís ètic i legal amb els drets humans. Tel Aviv, com a capital d’Israel i centre de comandament de la política d’assentaments, no pot seguir essent una ciutat amb vincles institucionals i econòmics amb Catalunya. 

Aquestes queixes reflecteixen el profund rebuig de la societat civil catalana a qualsevol complicitat amb el genocidi del poble palestí i insten als Síndics de Greuges tan de Catalunya com de Barcelona a intervenir per a garantir que Catalunya no sigui un territori que fomenti, faciliti o legitimi la colonització, l’apartheid, l’ocupació i el genocidi. No es pot parlar de drets humans, de pau ni de cooperació mentre es manté una oficina institucional a Tel-Aviv o es dona suport públic a esdeveniments que tapen la complicitat amb crims internacionals. 

Les administracions catalanes tenen el deure de posar fi a qualsevol participació directa o indirecta en la perpetuació de l’ocupació de Palestina. Cal tancar l’oficina d’ACCIÓ a Tel-Aviv, posar fi a la promoció econòmica entre Catalunya i Israel i excloure del circuit públic aquelles empreses, institucions i governs responsables de crims de guerra, apartheid i colonització.