Notícies 15/03/2024

El Congrés dels Diputats aprova posar fi al comerç d’armes amb Israel

La valoración de NOVACT es que, en medio de tanto horror, este es un paso importante.

El Congrés dels Diputats ha aprovat una proposició de no Llei (PNL) sobre Palestina que té 6 punts incloent la fi del comerç d’armes, una reivindicació de la societat civil i dels moviments socials en totes les mobilitzacions a Espanya des del 7 d’octubre. Aquesta PNL ha estat impulsada per la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament d’Espanya, l’Associació Espanyola de Recerca per a la Pau (AIPAZ) i les entitats membres de totes dues coordinadores. 

A nivell parlamentari, la PNL va ser acollida i proposta pel Grup SUMAR i es va aprovar en la Comissió d’Exteriors amb els vots favorables del PSOE, SUMAR, ERC i Bildu, l’abstenció de Junts i l’oposició de Vox i PP. El diari del congrés que recull el text de la PNL està disponible aquí. 

La valoració de NOVACT és que, enmig de tant d’horror, aquest és un pas important. Valorem especialment que és la primera vegada des del passat 7 d’octubre en què un Parlament Europeu demostra que existeix una majoria parlamentària a favor de l’embargament d’armes a Israel i que obertament expressa la voluntat de no ser còmplices d’un genocidi plausible d’acord amb les conclusions preliminars del Tribunal Internacional de Justícia. Així i tot, no és un pas suficient. La PNL és un pas necessari ja que insta el Govern d’Espanya a prendre les mesures per a posar fi al comerç d’armes, però ara és imprescindible que l’executiu prengui les mesures necessàries per a fer-lo efectiu.

Volem reivindicar que l’aprovació d’aquesta PNL és també una fita important dels esforços de la societat civil organitzada, que han inclòs una vaga de fam de 14 dies, entre altres mesures, i nombrosíssimes accions i reivindicacions en tot l’estat liderades per una plataforma que inclou a 400 organitzacions exigint: la fi del comerç d’armes amb Israel.

La PNL fa 6 demandes al Govern Espanyol: 

1.Exigir un alto-el-foc permanent 

Exigir un alto-el-foc permanent, un cessament immediat de les hostilitats i de tota acció que pugui agreujar la situació i portar a una escalada en la zona i/o a la regió. 

2.Exigir un accés humanitari suficient i sostingut en tot el Territori Palestí Ocupat: 

Exigir que s’estableixi un accés humanitari en tota la Franja de Gaza, que proporcioni a la seva població assistència, subministraments i serveis essencials de manera contínua, suficient, sense obstacles i a escala de les necessitats. 

Instar als principals donants internacionals que habilitin mecanismes de finançament extraordinari per a la resposta humanitària. 

3.Exigir a les parts el respecte del Dret Internacional Humanitari i dels Drets Humans: 

Exigir a les parts el respecte del Dret Internacional Humanitari i la protecció de la població civil i posar fi al desplaçament forçós de civils palestins a Gaza. 

Promoure des del Govern l’aplicació dels mecanismes de rendició de comptes prevists pel Dret Internacional per als potencials crims de guerra i les presumptes violacions de la Convenció sobre el Genocidi. 

4.Posar fi al comerç d’armes entre Espanya i Israel 

En compliment del Tractat sobre el Comerç d’Armes i en línia amb la decisió provisional del Tribunal Internacional de Justícia (CIJ), instar el Govern d’Espanya a posar fi a tot comerç d’armes amb Israel, tant les exportacions (incloses les de material de doble ús) com les importacions. 

5.Treballar per a una solució negociada al conflicte: 

Continuar actiu i empenyent a altres governs i a la comunitat internacional a implicar-se en un diàleg seriós i constructiu orientat a trobar una solució justa, duradora i pactada que atorgui els mateixos drets per a viure en llibertat i amb dignitat a totes les persones. 

6.Iniciar el procediment per a un reconeixement immediat de l’Estat palestí per part d’Espanya.