Notícies 06/05/2014

Participem de la missió electoral de l’OSCE a Ucraïna del 20 al 29 de maig

Novact participa de la missió d’observació electoral de l’OSCE ( Organització per a la Seguretat i la Cooperació en Europa) que es realitzarà a Ucraïna del 20 al 29 de maig.

El proper 25 de maig se celebren eleccions presidencials a Ucraïna. El convuls context que es viu al país ha reactivat, prèvia demanda social i governamental, la presència de l’organisme europeu de seguretat i cooperació per a realitzar una missió d’observació electoral, a través de la seva oficina d’Institucions Democràtiques i Drets Humans.

L’alta comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans, Navi Pillay, va assegurar fa uns dies que la celebració d’eleccions serà difícil si es mantenen a l’est del país els nivells de violència que s’han donat en els últims dies. No obstant això, l’OSCE ja ha preparat una missió d’observació que començarà a treballar a Ucraïna a partir del 20 de maig, després que es publiqui l’informe de l’ONU sobre la situació de les persones civils a la regió.

Felip Daza, codirector de Novact, serà part de l’equip d’observació electoral, amb prop de 900 observadors de curt termini dels 57 estats d’Europa, Amèrica del Nord i Àsia Central que formen l’OSCE.

La missió treballarà a través de grups de dues persones, de diverses nacionalitats, desplegades a tot el país. Aquestes observadores avaluaran tot el procés electoral en termes del seu compliment amb els compromisos de l’OSCE, i altres normes internacionals per a unes eleccions democràtiques, així com la legislació nacional. A més, seguiran les activitats de campanya, el treball de l’administració electoral i els òrgans pertinents de l’Estat, l’aplicació del marc legislatiu i la resolució de disputes electorals. Com a part de l’observació, també duran a terme un seguiment exhaustiu dels mitjans de comunicació.

Davant la passada missió de l’OSCE, que va forçar una negociació després del segrest de vuit funcionaris de l’organització, s’ha intensificat la formació en seguretat i la Missió d’Observació Especial, que es manté al país, informa periòdicament de la situació del conflicte.

El dia després de les eleccions, la missió d’observació electoral emetrà una declaració de resultats i conclusions preliminars. Aproximadament vuit setmanes després del final del procés electoral, s’emetrà un informe final sobre l’observació de tot el procés.

L’OSCE és el major organisme de seguretat regional , creat amb l’objectiu de prevenir conflictes a Europa i el seu entorn. L’organisme té el seu origen en la Conferència sobre la Seguretat i la Cooperació a Europa (CSCE) , celebrada a Hèlsinki el 1975.