Notícies 21/05/2021

La vigilància massiva es va intensificar durant la pandèmia

L’ODHE-Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (SUDS y Novact), juntament amb la xarxa ENCO, el Observatoire des Multinationales y Shoal Collective, hem publicat una recerca que exposa l’impacte de les tecnologies de vigilància massiva, utilitzades durant la pandèmia, sobre la privacitat.

Els governs han utilitzat l’emergència sanitària provocada per la COVID-19 per a justificar una major implementació de les eines de vigilància digital, argumentant que són necessàries per a aplicar mesures de distanciament social i control epidemiològic. L’ús massiu d’aquestes tecnologies capaces de recopilar enormes quantitats de dades sobre la vida quotidiana de les persones, suposa un risc a l’exercici de drets bàsics com la privacitat i l’exercici de drets civils i polítics.

Des de l’inici de la pandèmia han augmentat els vols de drons, alguns d’ells amb captació d’imatges tèrmiques per a mesurar la temperatura corporal i s’han implementat aplicacions de seguiment de la Covid-19, que són capaces de vigilar tots els nostres moviments i recopilar enormes quantitats de dades sobre la nostra vida quotidiana. L’ús d’eines biomètriques de reconeixement facial o els escàners de retina -una de les tecnologíes més invasives- s’està desplegant en espais públics, les eines d’extracció de dades telefòniques i les càmeres CCTV s’han intensificat per a vigilar a les poblacions.

Són algunes tendències que descriu la recerca ‘Vigilància Massiva i Control de la Dissidència Europea’ que exposa diverses tecnologies de vigilància massiva que s’han incorporat i normalitzat en l’activitat policial de França, el Regne Unit i Espanya, sense cap debat públic.

Malgrat la recent proposta de regulació europea sobre Intel·ligència Artificial anunciada per la Comissió Europea i les iniciatives proposades per organitzacions de la societat civil, encara no s’ha produït un debat públic significatiu que permeti a la ciutadania entendre les implicacions que suposen aquest tipus de tecnologies en la nostra quotidianitat.

Control social en mans privades

Juntament amb la recerca, hem llançat la web ‘Mass Surveillance’ on es poden trobar informacións de les tecnologies utilitzades, dades de 85 empreses que desenvolupen i participen en la implementació i subministrament de les tecnologies descrites, així com tendències i recomanacions per a governs i col·lectius activistes.

L’emergència sanitària per la Covid-19 ha intensificat la tendència a la col·laboració públic-privada, en la qual governs i empreses uneixen les seves forces per a exercir una nova forma de control social en nom de la salut i la seguretat pública, a través de la tecnologia.

Accedeix a la recerca en la web Mass Surveillance: http://mass-surveillance.odhe.cat