Notícies 29/08/2013

Fòrum Social Iraquià. Un altre Iraq és possible!

Del 26 al 28 de setembre es celebrará el primer Fòrum Social iraquià a Bagdad, Iraq. Un espai per als moviments socials i la societat civil que busquen construir un altre país basat en la pau.

El Fòrum Social Iraquià és un esdeveniment en contra de dècades d’immensa violència i destrucció. Aquest proposa un temps i un espai gestionats per la societat civil i els moviments socials per tal de construir un nou Iraq basat en els principis de pau, respecte pels drets humans i justícia social, en col·laboració amb tots els que s’adhereixen a la Carta de Principis del FSM, adoptada a Porto Alegre el 2001.

El més d’un milió de persones que van perdre la vida, la destrucció de la infraestructura, els efectes devastadors i debilitants de l’urani empobrit i les armes químiques utilitzades per les forces d’ocupació no poden caure en l’oblit, ni del poble iraquià ni dels moviments internacionals que s’han mobilitzat en contra de la guerra i l’ocupació. A més, des de 2011, centenars de milers de persones han sortit als carrers de les ciutats iraquianes per protestar contra la corrupció, els serveis socials, la llibertat d’expressió i per un sistema judicial independent. Més de 2.600 iraquians han mort des d’abril de 2013 víctimes d’atacs terroristes, la majoria d’ells a Bagdad. La societat civil iraquiana continua actuant en favor del canvi.

“És el moment que unim les nostres forces per construir el camí cap a l’esperança i contribuir a complir els desitjos del poble iraquià per una societat i un estat civils i democràtics, basats en el respecte per les diferents cultures. El país està travessant una crisi política, econòmica i social: és hora d’establir aliances i fomentar el diàleg i la cooperació per tal de trobar solucions als problemes pendents “, apunten des de The Iraqi Civil Society Solidarity Initiative, associació que està organitzant l’esdeveniment.

El procés del Fòrum Social Mundial està ben arrelat a la regió. Des de 2008, s’ha presenciat l’exitós fòrum social regional al Magreb/Mashreq, el Fòrum Mundial de l’Educació a Palestina i el Fòrum Social Mundial a Tunísia al començament d’any. Aquestes experiències col·lectives abonen el terreny perquè la societat civil iraquiana elabori el primer Fòrum Social Iraquiana com un espai obert per a l’intercanvi d’experiències i idees, així com un moviment en contra del neoliberalisme i en favor del canvi social.

Organitzacions internacionals i nacionals com Women for Peace, Institute for War and Peace Reporting, Initiatives Pour un Autre Monde, Alternatives International i Novact, entre d’altres, participaran en les diferents activitats dutes a terme durant el Fòrum.

Novact formarà part d’un equip internacional format per 3 facilitators iraquians i 2 internacionals per realitzar  la formació Organizing for Nonviolent Social Change en Bagdad. Un taller per a 20 activistes de campanyes pel canvi social, des de campanyes per la llibertat d’Expressió fins Save the Tigres, passant pels joves del moviment 25 de Febrer.

Novact dóna també suport a l’organització del Fòrum, en cooperació amb ICSSI, aportant finançament, suport polític i, a més, donarà una xerrada sobre la privatització de la guerra i el anti-militarisme, en el marc del Fòrum.

Aquí trobaràs diferents maneres de unirste al primer Fòrum Social Iraquià (FSI):

1) Estar presencialment a Bagdad. Tingueu en compte que això implica un cert risc,

i que es confirmarà la participació internacional a principis de setembre, depenent de la situació. Mentrestant, cal registrar-se abans del 15 d’agost per rebre la carta d’invitació i sol · licitar el visat a l’ambaixada iraquiana en el vostre país.

Se us contactarà personalment un cop presentat el formulari de sol · licitud que trobareu al següent enllaç: http://www.iraqicivilsociety.org/registration-form-iraqi-social-forum-2013

2) FSI ampliat. Organitzar un esdeveniment solidari en el vostre país

abans o durant el FSI, o un intercanvi en directe a través d’Internet amb un grup a Bagdad, o una participació a distància en una activitat celebrada a Bagdad. Un grup d’iraquians voluntaris està rebent formació per facilitar el contacte amb homòlegs que vulguin intercanviar experiències a través d’Internet. Convé determinar amb els organitzadors locals quines activitats del FSI s’ampliaran per a la participació a través d’Internet i establir les connexions pertinents.

En el següent enllaç podreu obtenir més informació sobre el fòrum ampliat i anunciar cadascuna de les vostres participacions col·lectives ampliades en el FSI en un format accessible: http://www.iraqicivilsociety.org/extended-iraqi-social-forum-registration-form