Notícies 06/03/2020

The Lybian Crossroad, una mirada crítica dels moviments migratoris que creuen Líbia

Novact, publica “The Libyan Crossroad”, un webdoc que documenta la realitat que viuen milers de persones en creuar la ruta migratòria del Mediterrani Central.

El projecte fotogràfic The Libyan Crossroad, realitzat en col·laboració amb Novact, en el marc de la beca DevReporter i amb el finançament de Lafede.cat i la Unió Europea, és una exploració visual a través de protagonistes de diferents països de les dues riberes del mediterrani, que posa especialment el focus a Líbia.

Aportant una mirada crítica al resultat d’una política migratòria que vulnera sistemàticament els Drets Humans, Ricard G, Vilanova, nominat a la categoria de notícies generals del World Press Photo 2020, juntament amb el periodista Javier Martín, capten la cara més humana de les diferents realitats que conviuen a Líbia en un webdoc que recull també les causes que es donen als països d’origen de les persones que creuen la mar en direcció a Europa.

El treball visual, realitzat al llarg de gairebé deu anys, es pot veure en la web de Novact i documenta amb imatges i dades contrastades la realitat que viuen milers de persones en creuar la ruta migratòria del Mediterrani Central. Ruta que ja s’ha cobrat més de 15.000 vides des de 2014, convertint-se en una de les vies migratòries amb més índex de morts en el món.

Les fotografies realitzades pel fotoperiodista Rocardo G. Vilanova, teixeixen un relat incòmode, però fidel, de les situacions de restricció de drets fonamentals que viu la societat civil a Líbia, Tunísia, Níger, Egipte, Sudan i Palestina, i que ajuda a entendre les causes del fenomen migratori en la ruta transmediterreanea..

Les fotografies i les dades que recull el webdoc, aporten una visió crítica i capten la complexitat que es viu a Líbia, un país que suma ja una dècada de guerra; així com la capacitat de resistència i resiliència del seu poble.

Amb el webdoc The Libyan Crossroad, Ricard Garcia Vilanova i Javier Martín aconsegueixen traçar de nou un relat que visibilitza les vulneracions de drets humans de milers de persones i vincula les realitats més corpòries i cruentes, com la reclusió, la guerra, la por i el dolor, amb aquelles que no són tan visibles, com la impunitat, la causalitat i la corresponsabilitat.

En les dues riberes del mediterrani s’estan succeint, des dels últims anys, mobilitzacions multitudinàries de la societat civil, en les quals les dones estan adoptant un paper protagonista, a favor d’una transformació social i política profunda. Però l’exercici del dret a la protesta està topant amb una forta i violenta repressió per part de governs autoritaris, que vulneren dràsticament drets humans fonamentals.

Per això, tal com mostra també amb la seva foto nominada en el World Press Photo 2020, fotografia presa en les protestes de la societat civil a l’Iraq, el fotoperiodista i autor de The Libyan Crossroad, destaca la importància de posar el focus als països d’origen per a observar i entendre les causes del fenomen migratori en el Mediterrani Central