Notícies 03/01/2021

Continuen la repressió i els atacs sistemàtics contra la resistència popular noviolenta a Palestina

El passat 9 de gener, l’activista palestí Sami Huraini #FreeSami va ser detingut durant una batuda abans de l’alba a casa seva al poble d’at-Tuwani – a l’àrea de Masafer Yatta (Turons del Sud d’Hebron, Cisjordània) – després de participar en una protesta noviolenta a la veïna Al Rakeez.

Sami va ser traslladat a una comissaria de policia en l’assentament israelià de Kiryat Arba, on va ser interrogat a les 4 del matí per presumptes sospites d’obstrucció de la pau i assalt a un soldat israelià, tot i la naturalesa noviolenta de la manifestació. Després de l’interrogatori, la seva detenció es va allargar durant 96 hores. S’espera que el seu cas arribi als tribunals el dimarts 12 de gener.

Huraini és un destacat organitzador i activista, membre fundador de la iniciativa de base Youth of Sumud,, que es defineix a si mateixa com “un grup de palestins als turons de sud d’Hebron que creu i està compromès amb la resistència popular pacífica com una opció estratègica per posar fi a l’ocupació israeliana”, a més de membre de la junta dels Comitès de Coordinació de la Lluita Popular (PSCC).

La naturalesa violenta de la manifestació de divendres, combinada amb el fet que Sami va ser l’únic a ser arrestat en una operació militar selectiva, sembla apuntar al fet que va ser atacat personalment pel seu paper com un eficaç activista i organitzador comunitari. El seu arrest s’ha de veure com a part de l‘intent israelià en curs de sufocar qualsevol dissidència palestina, fins i tot quan es duu a terme de manera noviolenta.

L’àrea de Masafer Yatta (als Turons del sud d’Hebron) a Cisjordània, es troba subjecta a constants atacs violents per part de soldats i colons, demolicions d’habitatges i confiscacions com a part de la política israeliana orientada a la neteja ètnica de les comunitats palestines de la zona.

Des de Novact continuem donant suport a la resistència civil noviolenta a Palestina com una estratègia legítima d’acció social i mobilització política, com a pràctica de transformació de les estructures d’opressió i injustícia i en defensa dels drets humans i les llibertats fonamentals. L’estratègia que ha contribuït de manera més significativa a generar canvis i millores en el reconeixement dels drets humans a Palestina, a més de promoure la cohesió social comunitària i augmentar la participació de diferents sectors i grups socials en estratègies inclusives i diverses de desobediència civil i acció social contra les estructures opressives i els abusos dels drets humans.