Odi a Twitter: la intersecció entre gènere i racisme
La recerca “Odi a Twitter: la intersecció entre gènere i racisme”, realitzada per NOVACT amb la participació de sis activistes entrevistades, presenta un anàlisi qualitatiu sobre el discurs d'odi i la seva materialització en les plataformes digitals amb un enfocament especial a Twitter (X). Posa al centre el coneixement i experiències de persones que, des d'una perspectiva reivindicativa, són travessades pels eixos del gènere i el racisme.
20/12/2023
Activistes entrevistades: Sara Cuentas, Sarahi Boleko, Daniela Ortiz, Míriam Hatibi, Najat Driouech, Luce Prignano.
Pròlego de Laia Serra i Perelló
Autores: Irina Samy Cucurull y Bernat Aragó Navarro
Coordinació: Núria Millán Iniesta
L’objectiu d’aquesta recerca és analitzar com operen els discursos d’odi en línia dins d’una estructura social racista i patriarcal i en un context en el qual l’auge de l’extrema dreta i la polarització dels discursos ocupen cada vegada més espai.
El document analitza breument el funcionament de Twitter posant en relleu els seus canvis més recents: les polítiques internes, les sancions, els algorismes i la crisi de moderació. A més, aquesta recerca examina com es materialitza el discurs d’odi en línia, qui s’amaga darrere dels atacs, com es legitimen els discursos d’odi i quines estratègies de resistència i reivindicacions tenen aquelles persones que són més afectades pels atacs. Finalment, es realitzen una sèrie de recomanacions a Twitter i a les institucions responsables.
Pots ajudar-nos a fer difusió descarregant aquí els materials de la campanya: