Publicacions 02/02/2022

Racisme digital i COVID-19. Discursos racistes i antiracistes a Twitter durant la pandèmia

La Fundació Autònoma Solidària (FAS), el Centre de Visió per Computador (CVC-UAB) i Novact publiquen l’estudi “Racisme digital i COVID-19. Discursos racistes i antiracistes a Twitter durant la pandèmia”, una anàlisi de les narratives discriminatòries a xarxes contra temporers i temporeres.

Descarrega l'informe
Data de publicació

02/02/2023

Entitats col·laboradores

Fundació Autònoma Solidària (FAS) i Centre de Visió per Computador (CVC-UAB)

Autors

Alexandra Rodríguez Rodríguez, Diego Velázquez, Jordi González Sabaté, Clàudia Nadal Sabaté, Clara Calderó Delgado, Júlia Pírez Curell, Núria Millán Iniesta i Laura Riba Singla

Gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), la FAS, el CVC-UAB i NOVACT han realitzat un estudi sobre racisme i antiracisme a les xarxes socials. La recerca posa el focus en el cas dels temporers agrícoles i s’orienta a identificar i analitzar els missatges de contingut racista i la seva relació argumental amb la pandèmia durant l’estat d’alarma del 2020.

La recerca ha analitzat més de 1000 piulades amb contingut sobre temporers/es i coronavirus i els resultats mostren que més del 8% dels missatges son explícitament racistes i d’assenyalament contra treballadors migrants del sector agrícola, acusats de la propagació de la COVID-19. Gairebé el 36% dels tuits es classifiquen com a “neutres” i l’estudi aprofundeix en la perillositat d’aquests tipus de missatges que, tot i estar camuflats com a fets objectius, reforcen marcs de pensament racista a través de repeticions i associacions entre pandèmia i migració.

L’informe assenyala també que un terç dels missatges analitzats son de justícia social i inclou una sèrie de recomanacions sobre què podem fer per ajudar a transformar l’espai cívic virtual en un espai de defensa dels drets humans.

Especialment des del confinament, les narratives de la discriminació i l’odi han trobat en l’entorn digital de les xarxes socials un mitjà ideal per propagar-se. L’informe sorgeix de la necessitat d’entendre, monitorar i revertir les noves formes que pren el racisme digital a Catalunya i posa en relació el potencial de la universitat pública, dels centres de recerca tecnològica i de les organitzacions de la societat civil per a la defensa de drets i l’antiracisme.

Campanya Trenquem la Lògica Racista 

 En el marc d’aquest projecte, el Programa d’Acollida de la FAS ha dut a terme en els darrers mesos la campanya “Trenquem la lògica racista” que vol fer visibles les narratives racistes que trobem en els mitjans de comunicació (especialment les que es camuflen com a neutres)  i donar eines per a la reflexió i l’acció. Una de les activitats de la campanya ha estat l’obertura de la Bústia Antiracista, en la que qualsevol persona pot enviar mostres de racisme digital. El grup de voluntariat del Programa l’analitza, el desmenteix i publica narratives alternatives.