Publicacions 03/06/2021

Informe Malla 2020

Les dades mostren que, durant l'any 2020, les accions de protesta i desobediència civil protagonitzades pels moviments a favor del dret a l'habitatge són les que van patir una major repressió.

Descarrega l'informe
Data de publicació

08/06/2021

Entitats col·laboradores

Novact, Centre Irídia, Grupo de Derechos Civiles Zaragoza 15M, APDHA Sevilla, Calala Fondo de Mujeres, y, especialmente, a Defender a quien Defiende.

Autors

Clara Calderó, Laura Medina i Serlinda Vigara

L’Observatori Red Malla és una eina de sistematització i mapeig de casos de vulneració del dret a la protesta a l’Estat espanyol. Durant l’any 2020, Red Malla va sistematitzar un total de 107 casos que van incloure sancions administratives, obertura de processos judicials, identificacions arbitràries, ús excessiu de la força i altres pràctiques policials que vulneraven l’exercici del dret a la protesta.

Les identificacions i els encausaments van ser els tipus d’incidents més reportats a Red Malla durant el 2020. Catalunya i Andalusia van ser els territoris on es van cometre més accions repressives per part de les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Cal destacar que, dels 107 casos d’incidents sistematitzats, el 42% es van cometre contra dones.

En el 2020, les manifestacions més destacades van estar relacionades amb el dret a l’habitatge i aquelles protestes vinculades a la sanitat pública, la gestió de l’emergència sanitària i l’estat d’alarma, així com altres drets socials i econòmics en el context de la pandèmia.

Tots els casos recollits van ser publicats als mitjans de comunicació, van ser denunciats a través de les xarxes socials o van arribar directament als nodes territorials de Red Malla, on les organitzacions que formen part de la xarxa revisen, verifiquen i proporcionen acompanyament.

L’Observatori Red Malla mostra només una part de la vulneració de la protesta a la totalitat de l’Estat espanyol, una imatge parcial que posa de manifest, un cop més, que el reconeixement del dret de reunió i manifestació, així com també del dret a la llibertat d’expressió i a la llibertat d’informació, imposa l’obligació als Estats de respectar i assegurar-ne l’exercici.