Vigilància massiva al Maghreb i al Mashreq: Una anàlisi crítica per protegir l’espai de la societat civil
Aquest informe presenta una anàlisi de com els governs i empreses a la regió del Maghreb i Mashreq utilitzen tecnologies avançades de vigilància digital per controlar i reprimir la societat civil, afectant de manera diferenciada persones migrants, dones i la comunitat LGBTIQ+.
14/11/2024
Suds, ODHE i Irídia
Dúnia Camps-Febrer, Felip Daza, Carlos Díaz y Nora Miralles
Coordinació: Maite Ramos Plaza i Alys Samson Estapé
En les darreres dècades, el desenvolupament tecnològic i la digitalització han facilitat l’aparició de noves tècniques de vigilància i control cada cop més esteses i intrusives, que plantegen nous reptes en la protecció dels drets humans. Aquest informe presenta una anàlisi de com els governs i empreses a la regió del Maghreb i Mashreq utilitzen tecnologies avançades de vigilància digital per controlar i reprimir la societat civil, afectant de manera diferenciada persones migrants, dones i la comunitat LGBTIQ+.
Aquí el resum executiu.
Aquestes tecnologies, desenvolupades en gran part per empreses del nord global, han creat un context de vigilància massiva que amenaça drets fonamentals com la llibertat d’expressió, la privacitat i el dret a la informació. Les tecnologies emergents s’adquireixen i s’utilitzen en nom de la seguretat nacional i sota pretextos d’adaptació a noves formes de criminalitat, però restringeixen l’espai de participació política i incrementen el control social.
L’informe realitza una anàlisi específica de la situació en 9 països de la regió: el Marroc, el Sàhara Occidental, Tunísia, Egipte, el Líban, Síria, Palestina, Jordània i l’Iraq.
Les principals tendències de vigilància massiva identificades a la regió són:
- Augment de l’autoritarisme i repressió de les dissidències.
- Participació d’empreses internacionals en el desenvolupament de tecnologies repressives.
- Ús de spyware i ciberespionatge.
- Estratègies de control a les xarxes socials.
- Talls d’internet.