Quan ser homosexual encara és delicte
El 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia. Al Marroc, el col·lectiu Aswat (Veus, en àrab) ha posat en marxa una campanya digital per conscienciar la societat marroquina, i internacional, sobre la situació de Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals (LGBT) al país àrab. Busquen incidir políticament en els drets fonamentals de la constitució i el seu codi penal.
Marroc avança. La Constitució proposada pel rei Mohamed VI al juny de 2011 abordava el tema dels drets humans i les llibertats individuals. No obstant això, deixava al marge temes indispensables. Entre ells, l’homosexualitat. Tant és així que l’article 489 del Codi Penal castiga amb penes d’entre sis mesos i tres anys de presó a “qui cometi un acte impúdic contra natura amb un individu del seu mateix sexe”.
Segons Aswat, l’aplicació d’aquest article produeix l’empresonament de més de quatre persones per dia. Tanmateix, les estadístiques del govern xifren en 84 persones arrestades a l’any 2012. L’ homofòbia institucional que es tradueix en aïllament i discriminació social. “Aquesta alarmant situació reforça la intolerància de la societat que no dubta a utilitzar la violència física i psicològica contra les minories sexuals, apartant-les de la vida social. De fet, aquestes minories sexuals, desproveïdes dels seus drets fonamentals, viuen en una inseguretat total. Així que per evitar els durs ulls de la societat, es veuen obligades a negar-se i tancar-se en si mateixes”, destaquen des del col·lectiu. Xantatge, amenaces, matrimonis forçats, exclusió i violència familiar, entre d’altres, són les situacions que han de suportar al seu dia a dia.
Una campanya sense rostre
Artistes, escriptors i personatges reconeguts del país s’han unit en la campanya #Love_is_not_a_crime amb la intenció de crear consciència, eliminar prejudicis i trencar tabús sobre l’homosexualitat. Han donat la cara per totes aquelles persones que no ho poden fer per la seva sexualitat. “La raó per la qual estic en contra de l’homofòbia és que contempla els éssers humans com deficients o no dignes de respecte. Són éssers humans per sobre de tot, però el problema és que la nostra societat no dóna prioritat a l’ésser humà. Dóna prioritat a la religió, les tradicions i altres consideracions morals. El respecte mutu és la pedra angular dels drets humans i la democràcia”, explica Ahmed Assed, intel·lectual i activista berber, al vídeo viral de la campanya.
L’acció s’ha acompanyat amb fotografies compartides per xarxes socials on persones LGBT mostraven pancartes amb reivindicacions sobre els seus drets i contraarguments a les falses idees que solen generalitzar-se a la societat marroquina: “No sóc ni un pervertida ni una tortillera, sóc lesbiana. No sóc tampoc un pervertit ni marica, sóc gai”, es pot llegir en algunes d’elles. Això sí, en cap moment mostren la cara. Ningú revela la seva identitat per por de represàlies, tant socials com penals.
Davant d’aquesta situació, les activistes d’Aswat -col·lectiu que a més publica una revista LGBT, des del 2012, per a la regió de l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica (MENA)- també han llançat una petició a través de la plataforma Avaaz per recollir firmes per l’abolició de l’article 489. De moment, ja tenen més de 1000 signatures i inclús han aconseguit que al parlament marroquí es parli d’aquesta campanya, “però de forma negativa, criticant les formes. No els convé que es conegui la situació fora del país”, expliquen des del col·lectiu.
Abdallah Taia, el primer a mostrar obertament la seva homosexualitat al Marroc i conegut escriptor en llengua francesa, apunta sempre que pot que “ningú al Marroc té llibertat de gaudir de la seva sexualitat” i destaca que “la llei és una amenaça que penja sobre l’homosexual marroquí i que l’obliga a sentir-se avergonyit, a amagar-se, a no pensar. Perquè és el mateix: no pensar, no rebel·lar-se, no atrevir-se a desafiar la societat, les paraules, el poder…”