Notícies 19/10/2015

Al novembre ens preguntem: què queda de les revoltes àrabs?

El proper dilluns 9 de novembre a les 19h presentem, amb la col·laboració de Sodepau i en el marc de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterràni de Catalunya, el llibre “¿Qué queda de las revueltas árabes? Activistas, cambios y claves”.

El proper dilluns 9 de novembre a les 19h presentem, amb la col·laboració de Sodepau i en el marc de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterràni de Catalunya, el llibre “¿Qué queda de las revueltas árabes? Activistas, cambios y claves”. Un llibre editat gràcies a la col·laboració de prop de 90 persones que van aportar en el crowdfunding que el coordinador de la publicació, el periodista i activista David Perejil, va iniciar en Lánzanos el passat mes de maig.

Ara la publicació és una realitat i es presenta com un llibre de reportatges sobre Tunísia, Egipte, Líbia, Síria, Bahrain, Jordània, Palestina i Turquia. En paraules del prologuista Javier Martín, periodista de l’Agència EFE, “les primaveres àrabs han revelat que els actuals problemes de justícia social no poden resoldre amb les velles fórmules que van dominar la política del segle passat, com les de donar suport dictadures (Egipte) o desencadenar guerres (Líbia). És més, la frustració creada pel fracàs d’aquestes revolucions ha accelerat els processos de radicalització (com l’arrelament de l’Estat Islàmic) i demostrat el necessari i urgent que és la fi d’aquest segle XX “.

Entendre el que passa des de Rabat a Bagdad és, cada vegada més, un assumpte local d’un món interconnectat, com vam comprovar quan ens arriben les conseqüències dels conflictes. Sense atenció a les veus locals, els seus testimonis i “un coactivismo en peu d’igualtat”, com encerta a assenyalar Santiago Alba Rico, ens arrisquem a reforçar eleccions indesitjables: jihadistes, dictadures o intervencions militars. ¿Què en queda de les revoltes àrabs? és un llibre que pretén registrar el canvi de visió de 2011, quan “per primera vegada, el Nord va mirar al Sud amb cert respecte” (Leila Nachawati). I ho fa apropant el focus als i les activistes per, des dels seus encerts i errors, obrir el pla a altres mirades i traçar algunes claus d’un món àrab en transformació.

Cartell de l’acte.