Notícies 17/12/2013

Condemnem el segrest de la defensora de DDHH Razan Zeitnoueh

S’ha confirmat el segrest dels membres del Centre de Documentació i Violacions sirià, entre els quals es troba l’advocada i defensora de drets humans Razan Zaitouneh, col·laboradora en projectes de Novact i font d’informació sobre les violacions de drets humans al país per a l’organització. Després de diverses informacions que apuntaven a una acció violenta al Centre de Documentació i Violacions sirià (VDC  per les sigles en anglès) a la ciutat de Douma, s’ha confirmat que un grup d’homes armats i emmascarats van assaltar el Centre el passat 9 de desembre per la nit. Van segrestar l’advocada i defensora de drets civils Razan Zaitouneh, l’activista Wael Hamada, l’advocat i poeta Nazem Al- Hamadi i  l’ex presonera política Samira al- Khalil, a més de destrossar els documents i materials de treball.

L’autor sirià Iassín Al Haj Saleh, espòs de Samira al- Khalil, va utilitzar la seva pàgina de Facebook per anunciar el segrest de la seva dona i suplicar “qualsevol que pugui ajudar a fer alguna cosa sense demora.”

L’Ajuntament Local de Douma va condemnar, en un comunicat emès el dia 10 de desembre, el que va descriure com un “acte de traïció que s’assembla a les comeses pel règim d’Assad.” A través de la declaració, el Consell va exigir a totes les faccions d’oposició armada i a les forces revolucionàries, que operen sobre el terreny, el que es prenguessin seriosament l’assumpte i que treballaren l’immediat alliberament de les persones segrestades.

Assaad Al- Ashi , membre dels Comitès de Coordinació Local de Síria (LCC , per les sigles en anglès), va informar que “els segrestadors van planejar prèviament l’operació, ja que semblaven estar íntimament familiaritzats amb la zona. I és que les persones locals i veïns no han assenyalat que notessin alguna cosa sospitosa”, i han afegit que , “si bé el Centre ha estat sabotejat , cap dels seus continguts van ser robats.”

D’altra banda , una font militar afiliada al Front Islàmic a l’Est d’Al – Ghouta, va negar qualsevol participació en els incidents dels combatents del Front i cap altre grup s’ha atribuït la responsabilitat, pel moment.

Amenaces a Razan Zaitouneh

[pullquote align=”left”]”M’agradaria recordar al món que el poble sirià, que va ser víctima de tots aquests crims i tot i així segueix pacient i persistent, són persones que mereixen molt més que silenci còmplice o tímides crítiques d’aquells que han deixat de fer referència a aquest règim en la Cort Penal Internacional tot i reconèixer els seus crims “. Razan Zaitouneh[/pullquote]L’advocada i activista pels drets civils, Razan Zaitouneh, ha escrit sovint sobre els delictes, tant del règim com de grups dins de la insurgència. Juntament amb altres membres de la LCC i del VDC va informar de la notícia d’atacs amb armes químiques prop de Damasc, que va mobilitzar a tota la comunitat internacional. També, en un article publicat l’1 de desembre, va qüestionar l’Estat Islàmic de l’Iraq i as-Sham ( ISIS ) durant el segrest d’un jove metge, asseverant que la persecució de les persones activistes pels drets humans era el complement perfecte a la feina del règim d’Assad.

L’advocada i activista havia rebut amenaces directes de persones no identificades el passat 25 de setembre. Homes armats van obrir foc prop del lloc on es refugiava, a East Al- Gouta. La van amenaçar dient que si no fugia de la zona d’aquí a tres dies la matarien. A més, temps abans va ser objecte d’una campanya de desprestigi, que l’acusava d’espia i de treballar per al règim com un agent doble .

Razan Zaitouneh, una de les persones fundadores de la LCC , i coordinadora general del VDC , havia estat detinguda pel règim sirià en diverses ocasions en el passat. Molts periodistes i activistes se sorprenien per la seva decisió de romandre en la clandestinitat en els suburbis de Damasc, juntament amb el seu equip. Però ella sempre ho justificava dient que la seva presència en el centre del conflicte li donava una vista única sobre els esdeveniments que arruïnaven al seu país, Síria.

Zaitouneh ha rebut diversos premis, incloent el Premi Anna Politkovskaya pel seu treball amb les dones en la guerra i és una de les persones denominades com Foreign Policy ‘s Global Thinkers.

Campanya internacional

Activistes de la societat civil, escriptors, periodistes i advocats han pagat un alt preu durant el conflicte a Síria. Han estat víctimes d’homicidis il·legítims, desaparicions forçades, detencions arbitràries i tortures, així com altres maltractaments a mans de les forces de seguretat del govern i, més recentment, s’han convertit en objectius per als grups armats d’oposició que desaproven les seves activitats per exposar les violacions de les seves accions. Davant d’aquesta situació, organitzacions internacionals que treballen en la defensa dels Drets Humans, com Amnistia Internacional, Human Rights Watch, Humanist Institute for Cooperation with Desenvolupant Countries (Hivos), Novact i més, han iniciat una campanya sota el nom Síria: l’advocada de Drets Humans Razan Zaitouneh i els seus tres companys han de ser alliberats il·lesos, en què reclamen que “totes les parts en el conflicte han de complir les seves obligacions en virtut del dret internacional humanitari, que prohibeix el segrest de civils, la presa d’ostatges i la tortura”.