Notícies 28/04/2014

Campanya internacional per l’alliberament de Marwan Barghouti

“Les persones signants afirmem la nostra convicció que la llibertat i la dignitat són l’essència de la civilització. Persones de tot el món, al llarg de la història, s’han alçat per defensar la seva llibertat i dignitat contra el domini colonial, l’opressió, la segregació i l’apartheid. Generacions d’homes i dones han fet grans sacrificis per forjar valors universals, defensant les llibertats fonamentals i promovent el dret internacional i els drets humans. No hi ha major risc per a la nostra civilització que renunciar a aquests principis, permetre la seva violació i negar-los, sense rendició de comptes.”

Així comença la Declaració de Robben Island, lligada a la campanya internacional per l’alliberament de Marwan Barghouti i els més de 4.000 presoners polítics palestins que avui dia romanen en presons israelianes.

El llançament de la campanya va tenir lloc a la vella cel·la de la presó de Mandela, el 27 d’octubre de 2013, a càrrec del veterà polític sud-africà Ahmed Kathrada, que va iniciar la primera campanya per l’alliberament de Mandela en la dècada de 1960. Ara, la mobilització per l’alliberament del líder polític palestina s’està estenent i ja compta amb grans figures de la pau i la lluita pels drets humans , configurant un important Comitè Internacional.

Marwan Barghouti porta a la presó des del 15 de abril de 2002, quan agents de seguretat israelians , fingint ser sanitaris d’una ambulància , el van detenir a plena llum del dia i se’l van endur a Israel . Dotze anys de presó no han fet que la seva figura caigui en l’oblit . Al contrari , Barghouti és ara una persona clau en les negociacions de pau entre Palestina i Israel . Tant que són moltes les persones que parlen del Mandela palestí. Aquí pots llegir més informació.

Des de Novact, ens hem subscrit a la campanya, reclamant també que un dels indicadors més importants per a la construcció de la pau i la resolució del conflicte és l’alliberament de totes les persones preses per temes polítics a Israel.