Notícies 18/10/2023

Aturem el genocidi a Gaza, prou comerç d’armes amb Israel

Mentre Israel continua assassinant sistemàticament la població palestina a Gaza, organitzacions de drets humans exigim als estats de la comunitat internacional que aturin la seva complicitat amb Israel i intervinguin de manera urgent per a protegir el poble palestí del genocidi perpretat per Israel.

Davant l’espiral de mort i destrucció a Palestina/Israel, volem reiterar la condemna inequívoca a tots els atacs contra població civil, als crims atroços pels que cal respondre davant la Cort Penal Internacional. 

Mentre Israel continua assassinant sistemàticament la població palestina a Gaza, organitzacions de drets humans exigim als estats de la comunitat internacional que aturin la seva complicitat amb Israel i intervinguin de manera urgent per a protegir el poble palestí del genocidi perpretat per Israel. 

Per a comprendre la violència d’avui, cal entendre el context de colonització, apartheid i ocupació militar al que Israel sotmet a la població palestina des de fa més de 75 anys, que suprimeix els drets i llibertats del poble palestí. 

Israel fa 16 anys que imposa un setge, bloqueig i control terrestre, aeri i marítim a la Franja de Gaza, tancant a 2 millions de palestines en una presó a cel obert. Gairebé la meitat dels habitants de Gaza són menors de 18 anys i no han conegut més que la vida sota setge i les freqüents agressions israelianes. Desde fa uns dies, Israel imposa un bloqueig total a la franja, impedint l’entrada d’aigua, menjar, medicaments, electricitat ni combustible. De nou, un càstig col·lectiu a tota la població palestina. 

Alhora, al territori palestí ocupat de Cisjordània, on gran part de carreteres i checkpoints de control militar segueixen tancats, seguim amb preocupació l’augment de la  violència contra la població palestina per part de colons israelians, amb el suport de l’exèrcit i la policia. Ja son 55 persones palestines assassinades i 1200 ferides l’última setmana, superant tots els precedents des que l’ONU començà el seu registre l’any 2005. Comunitats palestines senceres han estat expulsades i continuen les detencions i atacs violents arreu del territori. 

La situació d’ocupació i apartheid que Israel imposa al Territori Palestí Ocupat és irresponsablement ignorada per les declaracions oficials i els mitjans de comunicació, que amb el seu suport incondicional a Israel contribueixen a perpetuar la violència. 

Durant 75 anys i fins avui, la comunitat internacional no ha pres mesures efectives per obligar a Israel a rendir comptes per les seves flagrants i sistemàtiques violacions del dret internacional. Tot al contrari, Israel ha estat constantment recompensat internacionalment amb més cooperació política, econòmica i tecnològica. Els Estats Units i països de la Unió Europea, fa dècades que ignoren l’apartheid contra el poble palestí i segueixen enviant armament a Israel. 

Aquesta complicitat internacional es manté i reforça aquests últims dies, mentre Israel continua cometent crims de guerra i genocidi contra la població civil de Gaza amb total impunitat i vulnerant el dret internacional. Denunciem que la Unió Europea i els Estats Units, enlloc d’apostar per la mediació i la construcció de pau donen el seu suport a Israel, que en nom de l’autodefensa intenta justificar polítiques de neteja ètnica que generen més guerra i més morts.  

L’aniquilació de la població de Gaza i el suport internacional que rep Israel, fomenten i legitimen un augment de les ideologies racistes i autoritàries contràries als drets humans i les llibertats fonamentals. Per tal d’erradicar la violència, cal que els nostres representants abordin les seves causes, és a dir, el règim colonial i l’opressió imposats per Israel durant set dècades al poble palestí. 

NOVACT fa dècades que adverteix als estats que la seguretat a la regió només s’aconseguirà mitjançant una solució pactada que atorgui el mateixos drets per viure amb llibertat i dignitat a totes les persones. La pau només es pot aconseguir mitjançant la legalitat internacional posant fi a l’apartheid i la colonització.  

NOVACT treballa amb moviments noviolents palestins que promouen una pau justa i amb organitzacions de drets humans a la regió. Denunciem que han estat sistemàticament perseguits, reprimits i empresonats sense que la comunitat internacional hagi fet cap moviment per evitar-ho. La cultura d’impunitat i la manca de rendició de comptes fomenten un entorn propici a les violacions dels drets humans per part d’Israel, incloent-hi la persecució a periodistes i persones defensores dels drets humans, que dificulta i impedeix la seva tasca d’exposició de les violències, incidència política i a l’hora d’exigir respostes a la comunitat internacional. 

Mentre la movilització i la solidaritat internacionals es fan més necessàries que mai, augmenta a Europa la prohibició i repressió de les manifestacions i veus que expressen el seu suport a la defensa dels drets humans i la solidaritat amb Palestina. Aquests dies hem vist com a Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya, Austria, Bulgaria, Hongria Països Baixos i Grècia s’han donat actuacions que limiten el dret a la manifestació pacífica, a la llibertat d’expressió i el dret a la lliure associació. En tots aquests països s’hi ha monitoritzat la prohibició de manifestacions en solidaritat a Palestina, s’ha considerat delicte penal onejar la bandera palestina, s’ha prohibit la presència d’algunes organitzacions i s’han reportat actuacions d’ús excessiu de la força i/o detencions arbitraries en el control de manifestacions. 

 A l’espai digital, on s’ha arribat a uns nivells alarmants de desinformació, es multipliquen els continguts violents incitant a la violència, el racisme i el discurs de l’odi contra la població palestina. Recordem que la violència online i els missatges deshumanitzants de tot un col.lectiu poden portar a l’augment d’agressions físiques al món real així com a intents de legitimar actes de genocidi i neteja ètnica. 

Des de NOVACT:

  • Exigim l’alto al foc immediat i la protecció de la població civil, assegurant corredors humanitaris a Gaza i l’arribada de l’ajuda humanitària necessària. Així com mestures de protecció de la població civil a Cisjordània i Jerusalem Est.
  • Demanem a que es suspengui el comerç d’armes amb Israel i la cooperació militar i de seguretat, acabar amb les relacions armamentístiques que la Unió Europea té amb Israel.
  • Demanem que la comunitat internacional faci front a l’arrel del conflicte i busqui una solució política, pactada, que atorgui el mateixos drets per viure amb llibertat i dignitat a la població palestina.
  • Exigim als nostres representants polítics el deure de responsabilitzar Israel per les seves violacions del dret internacional i els càstigs col·lectius contra la població civil incloent-hi donar suport pública i incondicionalment a la investigació actual oberta a la Cort Penal Internacional.
  • Seguim treballant amb les nostres sòcies a Palestina que lluiten cada dia per la defensa dels drets humans i fem ressò de les seves demandes.
  • Destaquem la necessitat de garantir el dret a la protesta. Aquest inclou el dret a la manifestació pacífica, la llibertat d’expressió, el dret a la informació i el dret a la lliure associació. No es pot permetre la limitació ni repressió de les persones que mostren la seva solidaritat a l’espai públic i a les xarxes socials. És especialment greu en aquelles persones que es mobilitzen per la denúncia de violacions dels drets humans.
  • Treballem per prevenir i combatre la desinformació instant a les empreses de xarxes socials i als mitjans de comunicació a contrastar informació i frenar les notícies falses i contingut que incita a l’odi.