Protegir la llibertat d’associació a Tunísia- Declaració conjunta de la societat civil
Les organitzacions, associacions, activistes i actors socials que van participar en la reunió de les organitzacions de la societat civil per a la preservació del decret 88 relatiu a la regulació de les associacions, celebrada el 9 de febrer de 2024 a Tunísia:
Recordem que la societat civil, liderada per EuromedRights, la Ligue Tunisienne de Défense des Droits de l’Homme (LTDH), l’Association Tunisienne des Femmes Démocrates (ATFD) et Avocats Sans Frontière (ASF) ha estat present, fundadora, activa, resistent i ha acumulat totes les fites de la lluita del poble tunisià, des de la lluita per la independència fins a la revolució de la llibertat i la dignitat, i en l’etapa de construcció democràtica, compromesa malgrat les restriccions i tots els intents de soscavar, enganyar i comprometre els drets i llibertats en els assumptes nacionals.
Defensem els assoliments de la Revolució de la Llibertat i la Dignitat, entre els més importants es troben la llibertat d’expressió, la llibertat de premsa i mitjans, i la llibertat d’organització, inclosa la llibertat d’associació, consagrada pel decret n° 88 de 2011, que no sols va legalitzar el treball civil, sinó que també va contribuir a la seva diversificació i ho va convertir en un pilar independent i essencial per a promoure la democràcia, la igualtat i el desenvolupament.
Ens preocupa que el treball associatiu estigui sent objectiu per part de les autoritats, principalment mitjançant diversos tipus de restriccions a la creació, activitat i finançament de les associacions i perseguint els seus membres i professionals, mitjançant la retòrica de traïció i difamació, acusant-los de ser antipatriotes i de servir a agendes estrangeres. També, mitjançant els esforços per a modificar el decret que regula el treball associatiu cap a una llei autoritària que soscava la llibertat de la societat civil i anul·la el seu paper de força de control i suggeriment. Una tendència política que busca silenciar les veus dels actors i intervinents en els àmbits civil i polític per a controlar l’espai públic. Això s’inscriu en un context general que, des de l’anunci de mesures excepcionals, es caracteritza per una intensificació dels esforços per a instaurar un règim individual controlant el poder judicial, silenciant als mitjans de comunicació, desmantellant els òrgans de control, assetjant a les forces civils i polítiques, reduint l’espai de participació en els assumptes públics i creant un clima d’intimidació emprant una sèrie de textos legals hostils a les llibertats, especialment el “Decret n° 54 de 2022 relatiu a la lluita contra els crims relacionats amb els sistemes d’informació i comunicació” per a atacar la llibertat d’expressió i sufocar les veus lliures i opositores.
Recordem que el decret n° 88 de 2011 és un dels assoliments més importants de la revolució i reuneix les aspiracions del nostre poble i les seves diverses forces vives a la llibertat, la participació en els assumptes públics i la contribució al progrés nacional en tots els nivells polític, cultural, econòmic i social. Destaquem que aquest decret s’ajusta a les normes constitucionals i internacionals relacionades amb la llibertat de l’espai civil, considerats un criteri essencial per al progrés dels Estats i els pobles. El decret recull els mecanismes que garanteixen la bona governança de les associacions i la conformitat dels seus objectius, gestió, finançament i activitats amb les regles de la democràcia, la transparència, la integritat i el rebuig a la violència, el terrorisme i la corrupció.
Declarem:
- La nostra adhesió al decret 88 de 2011 com a marc legal per a la regulació de les associacions que garanteix la seva llibertat, dona suport a la seva independència i enforteix el seu paper com a força de vigilància, intriga, proposta i soci solidari dels esforços de l’Estat en tots els àmbits de desenvolupament, ambiental, econòmic, social, educatiu, cultural i sanitari.
- Considerem que qualsevol revisió del decret constitueix una restricció a la llibertat associativa, així com un retrocés en els assoliments democràtics obtinguts des de 2011. Atès que van sorgir molts textos legals per a restringir les llibertats públiques i individuals, especialment el decret 54 de 2022 sobre la lluita contra les infraccions relacionades amb els sistemes d’informació i comunicació.
- Alertem sobre la freqüència de discursos hostils al treball civil en diverses formes i la difusió deliberada de notícies falses i opinions enganyoses sobre el treball de les associacions (fonts de finançament, relació amb els socis internacionals de Tunísia, polítiques migratòries…) i els seus efectes en el teixit social tunisià.
- Instem les autoritats a respectar la llibertat i la independència del treball de la societat civil com a actor clau en els assumptes nacionals en totes les seves dimensions, expressant la diversitat i el pluralisme de la societat, i defensant els drets humans en la seva universalitat i globalitat sense discriminació, i a cessar la fustigació a la societat civil i els seus militants i socis.