La Nova Agenda de Pau: un compromís estratègic de país per al món

En un context internacional marcat per l’augment dels conflictes armats i l’afebliment del multilateralisme, Espanya se suma al debat global sobre la construcció i sosteniment de la pau amb una mirada estratègica i inclusiva.
Diferents entitats de la societat civil unim esforços per fer possible la jornada “La Nova Agenda de Pau, el nostre compromís amb el món”, organitzada per La Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament, amb el suport de l’Institut Novact, el Moviment per la Pau MPDL i AIPAZ, que reunirà el pròxim 9 de juny representants institucionals, societat civil i expertes internacionals al Círculo de Bellas Artes de Madrid.
- Dilluns 9 de juny de 2025 · 17:00 – 19:30 h
- Sala Valle-Inclán, Círculo de Bellas Artes (Madrid)
- Cal inscriure’s aquí
L’esdeveniment té com a objectiu impulsar un espai de diàleg multiactor que permeti avançar cap a una futura Estratègia Nacional de Construcció i Sosteniment de la Pau, alineada amb els principis recollits en el Pacte pel Futur i la Nova Agenda de Pau promoguda per Nacions Unides.
Una reflexió compartida per a una política pública integral
A partir de dues taules de diàleg, s’abordaran les bones pràctiques internacionals en matèria de pau, així com les propostes clau per al disseny d’una estratègia nacional integral.
Entre els ponents confirmats destaquen Youssef Mahmoud, ex subsecretari general de Nacions Unides i membre senior de l’Institut Internacional per a la Pau, i Sanam Naraghi Anderlini, experta internacional en la participació de les dones en processos de pau i directora de la Xarxa Internacional d’Acció de la Societat Civil.
Pau, seguretat humana i cooperació: cap a una agenda compartida
La jornada pretén contribuir a la identificació d’elements estratègics que reforcin el paper d’Espanya com a actor compromès amb la pau, els drets humans i el dret internacional. Inspirant-se en experiències internacionals com les de Suècia, Alemanya, Suïssa o Kenya, la trobada serà una oportunitat per enfortir el diàleg entre institucions públiques i societat civil, i establir les bases d’una política de pau eficaç, transversal i coherent.
L’activitat s’emmarca en un esforç col·lectiu per promoure un model de seguretat centrat en les persones i en la cooperació internacional, com a resposta als desafiaments actuals. La consolidació de la pau, entesa com a política pública d’Estat, exigeix una mirada a llarg termini i el compromís coordinat de tots els actors.
Programa
17.00 – 17.20 Inauguració
- José Manuel Albares Bueno, Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació (projecció de vídeo)
- Javier Ruiz Gaitán, president de La Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament
17.20 – 18.30 Taula 1: Bones pràctiques internacionals en estratègies de pau
Moderació a càrrec de Patricia Simón Carrasco
El paper de les Nacions Unides en l’Agenda de Pau
- Youssef Mahmoud, ex Sotssecretari General de les Nacions Unides. Membre sènior de l’Institut Internacional per la Pau
El rol de la societat civil: estratègies per a la construcció de pau
- Sanam Naraghi Anderlini, assessora experta de l’ONU sobre pau, seguretat i participació de les dones en la resolució de conflictes. Directora de la Xarxa Internacional d’Acció de la Societat Civil
Preguntes i comentaris del públic
18.30 – 19.20 Taula 2: Propostes per a una Estratègia de Construcció i Sosteniment de la Pau
Moderació a càrrec d’Ana Barrero Tiscar, presidenta d’AIPAZ
- Jordi Martí Grau, secretari d’Estat de Cultura, Ministeri de Cultura
- María Luisa Huidobro Martín-Laborda, ambaixadora en Missió Especial per a Operacions de Manteniment de la Pau, Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació
- Sergio Colina Martín, director general de Polítiques de Desenvolupament Sostenible, Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació
- Margarita Guerrero Calderón, directora de l’Institut de la Juventut d’Espanya
Preguntes i comentaris del públic
19.20 – 19.30 Conclusions i cloenda: punts clau cap a una Estratègia de Pau
Penélope Berlamas Orquín, vicepresidenta primera, La Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament