Un nou paradigma, Prevenir l’Extremisme Violent
Del 28 al 30 de gener, Barcelona acollirà la conferència “Vers un nou paradigma: Prevenir l’Extremisme Violent”. Aquestes jornades, organitzades per NOVACT i la CMODH en el marc del projecte KHOTWA, permetran definir i validar de manera participativa el Pla d’Acció de la societat civil de la regió Euromediterrània per la prevenció de TOTES les formes d’extremisme violent.
Del 28 al 30 de gener, Barcelona acollirà la conferència “Vers un nou paradigma: Prevenir l’Extremisme Violent”. Aquestes jornades, organitzades per Novact i la CMODH en el marc del projecte KHOTWA, permetran definir i validar de manera participativa el Pla d’Acció de la societat civil de la regió Euromediterrània per la prevenció de TOTES les formes d’extremisme violent. Les organitzacions tunisianes Premi Nobel de la Pau 2015, activistes que estan reconstruint el teixit social en àrees que havien estat sota el control del Daesh, organitzacions que lluiten contra la islamofòbia i la xenofòbia a Catalunya i França i un centenar més d’organitzacions de la societat civil de vint països d’Europa, el Nord d’Àfrica i Orient Mitjà ja han confirmat la seva presència.
El programa de la conferència.
Durant les dècades precedents, els nostres governs han donat resposta a l’extremisme violent recorrent de manera sistemàtica a l’ús extensiu de la força militar i posant en marxa una bateria de polítiques antiterroristes que han limitat els nostres drets i llibertats. Els organitzadors d’aquesta conferència estem convençuts que les mesures basades estrictament en un enfoc securitari són inefectives per combatre la xacra que suposa l’extremisme violent així com les motivacions individuals i col·lectives que el generen. Per això, els dies 28 i 29 de gener, les jornades “Vers un nou paradigma: Prevenir l’Extremisme Violent” estaran dedicades a definir un nou full de ruta per fer front a aquest fenomen a partir dels valors compartits pel teixit associatiu de la regió euromediterrània, posant en el nucli la defensa dels drets humans i la construcció de societats més obertes, igualitàries, inclusives i plurals com l’estratègia més poderosa per combatre l’extremisme violent. El dia 30 de gener, amb motiu del dia internacional de la Pau i la Noviolència, es realitzarà al Saló de Cent la ceremònia de Presentació de l’Observatori per a la Prevenció de l’Extremisme Violent i el llançament públic del Pla d’Acció de la societat civil euromediterrània.
Objectius de la conferència
(1) Qüestionar la definició actual d’extremisme violent per tal d’incloure en aquesta categoria TOTES les formes d’extremisme violent
(2) Posar de relleu els enormes costos en matèria de drets humans que estan generant les polítiques antiterroristes i denunciar l’ús de l’extremisme violent per estigmatitzar els moviments socials i les organitzacions de la societat civil que treballen en la transformació social i la defensa dels drets humans
(3) Reforçar el rol i el compromís de la societat civil de la regió euromediterrània en la prevenció de l’extremisme violent. La societat civil té un rol clau en la matèria. Per això volem crear un espai de debat propi per tal de definir-lo.
(4) Dotar-nos d’un acord regional i transnacional de la societat civil euromediterrània compromesa en la promoció dels drets humans i la construcció de la pau per incorporar en la nostra tasca la prevenció de l’extremisme violent. Aquest acord ha de ser alhora una eina útil que reculli les diferentes accions que podem dur a terme en aquest camp. El Pla d’Acció de la societat civil euromediterrània, que serà definit durant els dies 28 i 29 de gener, vol ser aquesta eina.
Com puc participar-hi?
Les organitzacions de la societat civil, les institucions públiques i els ciutadans a títol individual poden trobar informació relativa a les diferents modalitats de participació així como el formulari d’inscripció en aquesta secció. La inscripció prèvia és obligatòria en el cas de la ceremònia de Presentació de l’Observatori per a la Prevenció de l’Extremisme Violent, que tindrà lloc el dia 30 al Saló de Cent (Plaça Sant Jaume, 1).