Publicacions 22/02/2024

Dret a la protesta 2022-2023. Diagnòstic del Dret a la Protesta

Defender a Quien Defiende denúncia 1.184 vulneracions de drets en context de protesta —detencions, multes, amenaces, afectacions a la integritat psicofísica, identificacions i/o encausamientos—, en un total de 261 casos recollits en els últims dos anys. Aquestes xifres són el resultat del monitoratge i la sistematització que ha registrat la plataforma en aquest informe.

Descarrega l'informe
Data de publicació

22/02/2024

Defender a quien Defiende denúncia 1.184 vulneracions de drets en context de protesta —detencions, multes, amenaces, afectacions a la integritat psicofísica, identificacions i/o encausamientos—, en un total de 261 casos recollits en els últims dos anys. Aquestes xifres són el resultat del monitoratge i la sistematització que ha registrat la plataforma en aquest informe.

Aquestes xifres són el resultat del monitoratge i la sistematització que ha registrat la plataforma en el seu informe “Dret a la protesta 2022-2023. Diagnòstic del Dret a la Protesta”. La recerca combina l’anàlisi de dades quantitatives amb les aportacions de persones i organitzacions expertes en la matèria, com Amnistia Internacional o Red Jurídica.  

La recerca alerta i analitza a més les eines utilitzades per l’Estat per a fer callar la protesta social. Algunes, velles conegudes com la utilització de l’articulat imprecís de la Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com a Llei Mordassa, o el Codi Penal. També unes altres, més noves com la infiltració policial en moviments socials o l’ús de programari espia contra actors de la societat civil.

Defender a quien Defiende ressalta la seva preocupació per la repressió soferta pel moviment ecologista, amb Futur Vegetal (FV) com a cas paradigmàtic de la repressió del cicle social analitzat: en els 43 casos monitorats sobre aquest moviment social, s’han recollit 159 vulneracions de drets. Entre les vulneracions destaquen 69 detencions, en alguns casos, amb ús excessiu de la força. 30 de les detencions a activistes de FV es van produir durant el mes d’abril del 2023 i 22 van ser detingudes durant el mes de desembre del mateix any en una operació policial estatal per la seva participació en el col·lectiu.