Publicacions 02/05/2023

Estat de les llibertats individuals a Tunísia

Examen Periòdic Universal a Tunísia 2022: Les persones defensores dels drets humans de Tunísia responen a les falsedats presentades pel govern

Descarrega l'informe
Data de publicació

02/09/2023

Les persones defensores dels drets humans de Tunísia van decidir respondre a l’informe nacional presentat pel govern tunisià durant la 4a ronda del Consell de Drets Humans. Van denunciar les mentides i inexactituds de la informació presentada pel govern i van alertar sobre les creixents violacions dels drets i llibertats individuals, exposant a les persones defensores dels drets humans a la repressió cada dia.

En un context polític, econòmic i social preocupant i més d’un any després de la deriva autoritària elegida pel President de la República, Kaïs Saied, Tunísia va presentar i va debatre el seu 4t Informe Periòdic Universal el 8 de novembre de 2022, davant el Consell de Drets Humans a Ginebra (41a sessió del 7 al 18 de novembre de 2022). L’informe nacional tunisià es va presentar el 29 d’agost i es va fer públic a l’octubre de 2022, i es va redactar de conformitat amb les resolucions 5/1 i 16/21 del Consell de Drets Humans, Tunísia, Nacions Unides està disponible en aquest enllaç:https://www.ohchr.org/en/hr-bodies/upr/tn-index.on.

En aquest informe, l’Estat tunisià va presentar la seva lectura de l’estat dels drets humans que abasta el període 2017-2022, a través del mecanisme nacional d’informació i seguiment de les recomanacions en matèria de drets humans.

Les organitzacions de la societat civil i totes les persones defensores dels drets rebutgen els arguments presentats pel govern a través d’aquest informe. Aquest informe va ser presentat i difós el 8 de novembre de 2022, a Ginebra, en un acte paral·lel a l’Examen Periòdic Universal per a recordar les observacions de la societat civil, alertar sobre els riscos en què incorren les persones defensores dels drets humans i proposar recomanacions que podrien ser recollides pel Consell de Drets Humans en les seves conclusions.

Aquest acte va ser retransmès en directe per Zoom i a youtube, està disponible aquí: https://youtu.be/naKS3KX1kX4

NOVACT, a través de la seva tasca de promoció de polítiques a nivell de l’ONU en el marc del projecte WAHDA, ha secundat tot aquest procés i la seva difusió a un públic el més ampli possible. Aquest informe inclou les dades i les conclusions de la recerca del Sr. Jalel Tlili, que va posar en relleu les violacions de drets comeses durant el període COVID-19.

Aquest treball d’informació i de control permanent del respecte dels drets humans i dels tractats internacionals, realitzat per especialistes tunisians, és essencial per a qualsevol procés de consolidació democràtica. NOVACT continuarà, a través de la seva xarxa i la seva experiència, donant suport a aquest treball i garantint la seva utilitat i difusió.

Aquest esdeveniment s’emmarca en la dinàmica del projecte “WAHDA: Enfortiment de la societat civil tunisiana per a la defensa dels drets civils i polítics i la promoció de la cohesió social amb la finalitat d’avançar en la gestió de la crisi COVID-19, la transició política del país i l’estabilitat regional”, finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).