Transparència i rendició de comptes dels cossos policials a l’estat espanyol
L'informe ofereix un diagnòstic dels mecanismes actuals de transparència i rendició de comptes existents en els diferents cossos policials de l’Estat espanyol, sota l’òptica del dret internacional dels drets humans.
04/10/2022
Novact, Irídia i RIS
Thais Bonilla Martínez, Clara Calderó Delgado, Cèlia Carbonell Cassanyes, Anaïs Franquesa Griso, Andrés García Berrio, Patricia Goicoechea García, Davinia Gómez Sánchez, Agnès Rosell Tural, Sònia Olivella Saludes, Elisenda Pradell Gejo, Irene Urango Montilla, Serlinda Vigara Mas.
Per tal de contribuir contribuir al debat públic, aquest informe ofereix un diagnòstic dels mecanismes actuals de transparència i rendició de comptes existents en els diferents cossos policials de l’Estat espanyol, sota l’òptica del dret internacional dels drets humans. L’objectiu és posar a disposició de la ciutadania, de les diferents administracions i forces polítiques una eina d’anàlisi per a la construcció de política pública.
L’informe indica que cap cos policial preveu l’accés públic als seus protocols, pautes d’actuació o instruccions internes que regulen l’ús de la força i les eines i armes policials. Aquesta manca de transparència, justificada de manera generalitzada per raons de seguretat pública, dificulta una rendició de comptes adequada
El seu objectiu és posar a disposició de la ciutadania i de les diferents administracions i forces polítiques una eina d’anàlisi per a la construcció de política pública. Per ello analitzar quins procediments interns existeixen quan es denuncia una violació de drets a mans d’un o un agent de policia, així com els mecanismes externs – fora del cos policial- que poden contribuir a una investigació efectiva dels fets.
Pel mig de quatre capítols, la investigació abarca, principalment, l’anàlisi en la resposta policial a les denúncies per l’ús indebido de la força en el context d’ordre públic o protesta, així com de discriminació per perfil ètnico-racial a l’espai públic.