Publicacions 19/05/2022

Vulneracions de drets en la resposta institucional a les arribades de persones migrants a Canàries

L'informe aborda la situació de l'accés a drets de les persones migrants que arriben per vies irregulars a Canàries, especialment a Tenerife, Gran Canària i Lanzarote.

Descarrega l'informe
Data de publicació

19/05/2022

Entitats col·laboradores

Novact i Irídia

Autors

Maite Daniela Lo Coco, Andrés G. Berrio, Clara Calderó Delgado, Siham Jessica Korriche.

L’informe “Vulneracions de drets en la resposta institucional a les arribades de persones migrants a Canàries”, realitzat conjuntament per Irídia i Novact, aborda la situació d’accés a drets de les persones migrants que arriben per vies irregulars a Canàries, especialment a Tenerife, Gran Canària i Lanzarote.

Aquest document constitueix la consolidació d’un llarg treball de monitoratge en la Frontera Sud espanyola i pretén establir canals de comunicació directa amb entitats, persones i col·lectius clau que estructurin un treball de seguiment de la situació a les fronteres de l’Estat espanyol. D’aquesta manera, s’oferirà una eina de denúncia rigorosa que contribueixi a la transformació de la situació a la frontera.

Entre les vulneracions registrades destaquen la discriminació en l’accés a drets, la falta de garanties processals i l’excepció permanent en l’aplicació de les normes a les fronteres de l’Estat espanyol.

La discriminació en l’accés a la mobilitat internacional, la falta de vies legals i segures, i la resposta improvisada i deficient de les institucions han generat la creació d’espais de vulneració reiterada de drets en la recepció de les persones una vegada desembarquen a terra, durant la detenció en els CATE i en els CIE, així com en els dispositius d’emergència creats en el Plan Canarias.

L’informe, que forma part d’un mecanisme de monitoratge de drets permanent que totes dues entitats han iniciat al febrer de 2022, ha estat subscrit per un total de 16 organitzacions entre les quals:

AAMOC (Alternativa Antimilitarista)
ADNV (Acción Directa no violenta)
Aquí Estamos Migrando
Asamblea de Apoyo a Migrantes
Asociación Atlas
Asociación Rehoyando
Farmacia La Comunitaria
Formación y el Desarrollo Comunitario)
FUNDEC (Fundación para la Innovación, Investigación, Formación y el Desarrollo Comunitario)
Médicos del Mundo
Oxfam Intermón
Proyecto Frontera Sur
Red de Acción e Investigación Social
Red Canaria por los Derechos de las Personas Migrantes
REDESSCAN (Red Canaria en Defensa de los Servicios Sociales)
Secretariado Diocesano de Migraciones