Publicacions 04/03/2024

Injustícia ambiental a Síria: com afecta la guerra a les comunitats vulnerables?

Es presenten deu casos específics d'injustícia ambiental a Síria extrets a partir d’entrevistes amb activistes i membres d'ONG locals i internacionals.

Descarrega l'informe
Data de publicació

28/02/2024

Entitats col·laboradores

FAS i NOVACT

Autors

Angham Daiyoub

El conflicte armat a Síria, iniciat l’any 2011, ha generat una greu crisi humanitària amb milions de persones desplaçades i afectades. A banda dels efectes devastadors de la guerra, el país s’enfronta a riscos ambientals importants, com la desertificació, les sequeres i la contaminació, que afecten especialment a les comunitats vulnerables. Aquesta injustícia ambiental agreuja, encara més, el patiment, amb conseqüències negatives per als drets humans i el benestar de la ciutadania.

La investigació, realitzada per Angham Daiyoub, amb el suport de Leeloz Muhammad i Laura Riba, busca comprendre les dimensions ambientals del conflicte a Síria mitjançant la recerca de les interrelacions entre el conflicte ambiental, el sociopolític i el desplaçament de població.  Durant més de sis mesos, s’ha realitzat una exhaustiva recopilació de casos de justícia ambiental relacionats amb el conflicte sirià, en col·laboració amb les comunitats locals i mitjançant entrevistes amb activistes i membres d’ONG locals i internacionals.

Aquest informe ha estat publicat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i la Fundació Autònoma Solidària (FAS), i és resultat de la recerca d’Angham Daiyoub. NOVACT ha col·laborat en la recerca.