Publicacions 17/04/2024

La inACCIÓ de Catalunya davant la vulneració dels drets humans del poble palestí

La recerca, “La inACCIÓ de Catalunya davant la vulneració dels drets humans del poble palestí” sobre el vincle entre la promoció de les relacions empresarials Catalunya - Israel amb l’ocupació, l’apartheid i la colonització de Palestina, realitzada per L’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE), NOVACT i Suds.

Descarrega l'informe
Data de publicació

17/04/2024

Entitats col·laboradores

Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE), NOVACT i Suds.

Autors

Coordinació: Lina María González, Maite Ramos i Alys Samson
Investigadors: Nora Miralles, Carlos Díaz i Felip Daza

La recerca “La inACCIÓ de Catalunya davant la vulneració dels drets humans del poble palestí”, investiga la promoció de les relacions empresarials entre Catalunya i Israel a través d’ACCIÓ -agència pública adscrita al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya- amb l’ocupació, l’apartheid i la colonització de Palestina. 

ACCIÓ, Agència per la Competitivitat de l’Empresa, adscrita al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, anima a les empreses a invertir en Israel, país que presenta com a una economia segura, forta, resistent i de les més innovadores del món. 

Des de l’any 2015 ACCIÓ té a Tel-Aviv una de les seves 40 oficines exteriors i l’any 2017 ACCIÓ marcava Israel com a un dels 8 àmbits territorials estratègics.

L’any 2019 Catalunya va invertir a Israel 11,1 milions d’euros, i l’any 2021, 2.424 d’empreses catalanes van tenir activitats d’exportació amb Israel per un valor de 442 milions d’euros.

Les informacions publicades per ACCIÓ ometen tota referència a la situació d’ocupació i apartheid que Israel imposa al poble palestí, així com informacions sobre els riscos de vulneració del dret internacional degut a les activitats econòmiques il·lícites en el Territori Ocupat Palestí, que constitueixen crims de guerra, ignorant les múltiples eines legals que obliguen a la Generalitat a vetllar pel compliment dels Drets Humans, tant en el que refereix a empreses com en la situació específica de Palestina.

És una negligència no informar degudament les empreses de les vulneracions que aquestes poden cometent en el marc d’aquestes col·laboracions econòmic-empresarials, en les quals la Generalitat pot estar participant en greus vulneracions de drets humans.

En aquest sentit, és fonamental que ACCIÓ tanqui l’oficina de Tel-Aviv, així com la desincentivació de les relacions empresarials amb Israel.