Notícies 15/11/2023

Taula rodona: Memòries subalternes. Els pobles gitanos d’Europa

El proper dimarts 21 de novembre l’Institut NOVACT, juntament amb la Fundació Solidaritat UB i l’Observatori Europeu de les Memòries – EUROM, organitzem les jornades internacionals Memòries Subalternes sobre la història del poble romaní. L’acte tindrà lloc a l’antiga presó La Model de Barcelona al llarg de tot el dia.

L’auge dels nacionalismes del segle XX i l’ascens del nazisme a Alemanya va accentuar la discriminació contra els sinti i els gitanos. L’holocaust romaní o Porraimos va provocar deportacions massives i aproximadament 500.000 assassinats durant la Segona Guerra Mundial.

La persistència del discurs d’odi i l’estigmatització en les dècades successives, incloent la dictadura franquista a Espanya, ha deixat la comunitat gitana lluny del reconeixement i la reparació. Actualment, l’antigitanisme o la romafòbia continuen sent una causa d’exclusió estructural a tot Europa.

La taula que organitzem des de NOVACT pretén explorar les iniciatives polítiques i socials de memòria històrica, no tan sols com a exercici de reparació, sinó també com a eina per prevenir els discursos d’odi. 

12.00 – 13.30 h Primera taula: Contra la discriminació, memòria per aturar la Romafòbia. Una visió europea

  • Emir Grbić ( SRRH KALI SARA – Roma Memorial Center Uštica , membre del Consell de Drets Humans del Govern de Croàcia )
  • Leif Hagert (Associació Finlandesa de Gitanos)
  • Chiara Nencioni (Universitat de Pisa, Itàlia)

L’activitat s’organitza en el marc del projecte SolRem, una iniciativa de la societat civil europea per dissenyar activitats comunitàries amb l’objectiu de promoure la consciència sobre la història de la resistència i la solidaritat contra l’autoritarisme d’extrema dreta en cinc països: Portugal, Espanya, Romania, Itàlia i Finlàndia.

Els perfils de les ponents

Emir Grbić: Representant de l’associació SRRH KALI SARA, assessor polític i membre de la delegació croata a l’IHRA (Aliança Internacional per a la Memòria de l’Holocaust) i del Consell de Drets Humans del Govern croat.

Chiara Nencioni: Investigadora de la Universitat de Pisa, experta en història i política contemporània, poble romaní, els Balcans. Afiliada a l’Institut Nacional Ferruccio Parri per la Resistència i la Història Contemporània, investiga sobre l’Holocaust.

Leif Hagert: Activista expert en el poble romaní, membre de l’Associació Gitana de Finlàndia i del Fòrum Juvenil Gitano de Finlàndia, Premi Jove Europeu de l’any el 2021.

Més informació: https://europeanmemories.net/activities/subaltern-memories-2023/

Inscripcions: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSem7OVyZIQpIKkN6e5c22wbmjdQ5anZ5TSXIAawMsoawhvgIA/viewform

El vídeo resum de la jornada