Vulneracions de drets humans a la Frontera Sud de l’Estat espanyol
L’informe “Vulneracions de drets humans a la Frontera Sud de l’Estat espanyol 2021-2022 – Racisme institucional, fronteres i política migratòria”, coordinat per Irídia i Novact, juntament amb la col·laboració més d’una dotzena d’organitzacions, presenta una anàlisi qualitativa de les diferents vulneracions de drets detectades a la Frontera Sud espanyola i nord-africana.
15/05/2023
Novact i Irídia amb GAC i ODHE. En col·laboració amb: Algeciras Acoge, APDHA, Aquí Estamos Tenerife, Asociación Elín, Coordinadora de Barrios, Geum Dudou, M.D.L.R, No Name Kitchen, Oxfam Intermón, Plataforma CIEs no Algeciras, Programa Ödos (Fundación EMET), Proyecto Frontera Sur, Red de Solidaridad con las Personas Migrantes en Lanzarote, Red Interlavapies, Servicio Jesuita a Migrantes, SIR[a], Solidary Wheels, Valiente Bangla
Andrés García Berrio, Clara Calderó Delgado, Irene Urango Montilla, Irina Samy Cucurull, Maite Daniela Lo Coco, Siham Jessica Korriche, Aina Estarellas Roca.
El seu objectiu és que serveixi per a aportar un major coneixement de la situació, que condueixi a canvis i que guiï a entitats i institucions d’àmbit internacional a l’hora d’entendre les dinàmiques complexes de vulneració de drets vigents en aquest punt. Cal destacar que s’han trobat greus obstacles per a la seva redacció, ja que la informació oficial pública sobre les entrades irregulars és escassa i les dades oficials estan fragmentades i són incompletes.
Podeu llegir l’informe i el resum executiu.
El document recull les principals vulneracions de drets de les persones migrants que van entrar per vies irregulars a l’Estat espanyol durant els anys 2021 i 2022, posant especial atenció en la situació a Ceuta, Melilla, Canàries, Balears, Andalusia i Múrcia, així com al Marroc.
La pedra angular d’aquestes vulneracions de drets és la manca de vies legals i segures d’entrada a Europa, originada per la impossibilitat de demanar asil en llocs fronterers o aconseguir visats als països d’origen. Això provoca que les persones es desplacin per rutes marítimes perilloses (i mortíferes) o que emprenguin camins llargs travessant diferents països, per finalment intentar accedir a territori espanyol travessant les tanques de Ceuta i Melilla (els coneguts “salts a la valla”). En aquest punt, especialment crític, s’enfronten a situacions de repressió violenta que en molts casos acaben amb devolucions en calent o internaments en centres d’estada temporal on també es detecten diverses vulneracions de drets, així com males condicions de vida.
Aquest informe ha estat publicat en el marc del projecte SARP Frontera Sud: Sistema d’Alerta i Resposta Primerenca pels drets de les persones migrants, finançat per l’Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament, en el següent enllaç es pot consultar l’informe d’avaluació del projecte i el resum executiu.